Berna Schaafsma afdelingshoofd Handhavingsbeleid bij directie Uitvoerings- en Handhavingsbeleid Belastingdienst

Berna Schaafsma wordt per 1 oktober 2023 benoemd als afdelingshoofd Handhavingsbeleid bij directie Uitvoerings- en Handhavingsbeleid (UHB) Belastingdienst.

De afdeling Handhavingsbeleid draagt bij aan de bereidheid van burgers en bedrijven om (fiscale) regels na te leven, omdat zij verantwoordelijk is voor het opstellen van de Uitvoerings- en handhavingsstrategie (UHS). Vanuit die verantwoordelijkheid ondersteunt de afdeling de primair proces directies van de Belastingdienst bij het in de praktijk brengen van de UHS. Onder andere met kader stellende producten en de ontwikkeling van beleid voor de verdere operationalisering van de strategie en het bewaken van de implementatie en uitvoering van de UHS. Dit leidt voor de primair proces directies tot het meer inzicht krijgen in de mate van compliance, betere onderbouwing van hun keuzes en evaluaties van hun activiteiten om op basis daarvan de (keuzes in de) uitvoering bij te maken en waar nodig bij te stellen. De afdeling vormt hierbij de schakel tussen de directies en diensten binnen de Belastingdienst en de partners bij het Kerndepartement.  

Sezen Tas, plaatsvervangend directeur-generaal Fiscaliteit: “Ik ben blij met de komst van Berna. Zij heeft ruime toezichtervaring, is een echte bouwer en verbinder en goed in staat om deze spilfunctie tussen ‘beleid en uitvoering’ te vervullen. Ze is daarbij beleidsmatig zeer onderlegd en goed bekend met de politiek-bestuurlijke dynamiek. Ik verwacht dat zij dan ook zichtbaar kan bijdragen aan de belangrijke opgaven van de directie UHB en van de afdeling Handhavingsbeleid in het bijzonder.”

Berna Schaafsma over haar benoeming: “Ik kijk erg uit naar de samenwerking met de deskundige en bevlogen collega’s bij de Belastingdienst. De opgave van de afdeling Handhavingsbeleid geeft mij de mogelijkheid om mijn kennis en ervaring in het toezicht en bij de rijksoverheid vol in te zetten en tegelijkertijd ook een nieuwe wereld te leren kennen.”

Berna werkt momenteel als strategisch inspecteur voor de Inspectie Justitie en Veiligheid en vervulde daarvoor diverse leidinggevende functies, onder meer als plaatsvervangend directeur Rechtsbestel/hoofd afdeling Strafrechtsbestel en arbeidsvoorwaarden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, als hoofd Beleid en plaatsvervangend directeur bij het College Bescherming Persoonsgegevens en in verschillende functies bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Leiden.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en directie UHB van de Belastingdienst. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen mag solliciteren.