Maaike Ritzen afdelingshoofd Waterkwaliteit en Waterbeschikbaarheid bij IenW

Maaike Ritzen start per 1 oktober 2023 als afdelingshoofd Waterkwaliteit en Waterbeschikbaarheid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Maaike Ritzen

De kwaliteit en kwantiteit van het oppervlakte- en grondwater in Nederland staan onder druk. In ons water zijn te veel schadelijke stoffen en er zijn problemen met de waterkwantiteit als gevolg van klimaatveranderingen. De afdeling Waterkwaliteit en Waterbeschikbaarheid heeft als opgave om de komende jaren de waterkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor voldoende water om daarmee de kwaliteit van de leefomgeving en gezondheid te borgen. De medewerkers werken daarbij intensief samen binnen en tussen ministeries, met andere overheden, het bedrijfsleven en Kennisinstituten. De politieke aandacht binnen Nederland en de Europese Unie voor de waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid is groot.

M.R. (Maaike) Ritzen Msc is op dit moment afdelingshoofd Circulaire Economie en Afval bij Rijkswaterstaat. Zij studeerde Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht met als afstudeerrichting watermanagement. Na haar studie werkte zij bij Rijkswaterstaat en het kerndepartement IenW in diverse rollen aan watermanagement: als beleidsmedewerker, projectleider en strategisch adviseur. Zij heeft daarbij onder meer gewerkt aan hoogwaterveiligheid (onder andere als projectleider Europese Hoogwaterinformatie Systeem), crisismanagement (zowel voor hoogwater als voor droogte) en waterverdelingsvraagstukken (input Deltaprogramma Zoetwater Midden Nederland). Daarnaast heeft zij ruime leidinggevende ervaring opgedaan als onder andere afdelingshoofd Bruggen en Viaducten en afdelingshoofd Circulaire Economie en Afval. Onlangs werkte zij op detacheringsbasis enkele maanden als waarnemend MT-lid Circulaire Economie bij het directoraat-generaal Milieu en Internationaal.

Liz van Duin, directeur Waterkwaliteit en Grote Wateren: “Ik ben erg blij met de komst van Maaike. Zij combineert een enthousiaste en mensgerichte houding met een stevige ervaring in leidinggeven en in watermanagement. Voor de opgaven rond waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid is samenwerking cruciaal en ik ben ervan overtuigd dat Maaike daar een stimulerende en verbindende rol in gaat spelen.”

Maaike over haar benoeming: “Water is de basis van al het leven op aarde en noodzakelijk voor al onze activiteiten in Nederland. Tegelijkertijd staan de waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid onder druk. Vanuit mijn intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een toekomstbestendige duurzame leefomgeving, heb ik enorm veel zin om bij het directoraat-generaal Water en Bodem aan de slag te gaan met waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid. Ik hoop dat ik, met mijn kennis en mijn ervaring in het waterdomein en als leidinggevende, bij kan dragen aan de uitdagingen van de komende tijd op dit werkgebied. Ik zie enorm uit naar (nadere) kennismaking met mijn nieuwe collega's en de samenwerking daarmee.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal ABD (DGABD) en het ministerie van IenW. Vacatures die het DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.