Tjerk Opmeer directeur Innovatie en Kennis, tevens plaatsvervangend directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie bij EZK

Tjerk Opmeer wordt directeur Innovatie en Kennis, tevens plaatsvervangend directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De benoeming gaat in op 1 oktober 2023.

De directie Innovatie en Kennis (I&K) is namens EZK verantwoordelijk voor een effectief Kennis- en Innovatiebeleid. Dit doet zij door te werken aan verdere groei van publieke en  private investeringen, door nationale en internationale instrumenten effectiever in te zetten en door bedrijven aan te moedigen meer te investeren in kennis en innovatie. I&K werkt in samenspraak met andere departementen, kennisinstellingen en bedrijfsleven aan het stimuleren van innovaties voor maatschappelijke uitdagingen en coördineert de Nederlandse inbreng bij het Europese kennis- en innovatiebeleid.

Tjerk Opmeer: “Ik kijk er erg naar uit om de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in de uitvoering – ook in het internationale innovatiebeleid – te gebruiken om innovatie nog meer in te zetten om maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. En die uitdagingen zijn legio. Denk aan de gezondheidszorg, de klimaatverandering maar ook aan wat nodig is om als Nederland internationaal voorop te kunnen blijven lopen bij ontwikkelingen op het gebied van baanbrekende technologieën, AI of cybersecurity.”

Erwin Nijsse, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie ven EZK: “Wij zijn heel blij met deze benoeming. Tjerk heeft ruime ervaring op het terrein van Innovatie en Kennis en een uitgebreid internationaal netwerk. Hij heeft een sterke visie hoe we met scherpere focus en verbeterde publiek-private samenwerking tot meer impact kunnen komen. In zijn leiderschap is Tjerk gericht op teamwork, diversiteit en persoonlijke ontwikkeling. In de rol van directeur Innovatie en Kennis, tevens plaatsvervangend directeur-generaal speelt Tjerk een belangrijke rol in het continu versterken van het directoraat. Ik wens Tjerk heel veel succes en zie uit naar onze samenwerking.”

Drs. T.C. (Tjerk) Opmeer is sinds 2018 als directeur Internationale Programma’s werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en verantwoordelijk voor uitvoering op het vlak van internationale handel, investeringen, innovatie en ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor vervulde hij verschillende type functies, afwisselend bij de ministeries van EZK en Buitenlandse Zaken en in de uitvoering. Tjerk studeerde Politicologie aan de Universiteiten van Amsterdam en van Aix-en-Provence en hij heeft deelgenomen aan het Kandidatenprogramma van de Algemene Bestuursdienst (ABD).

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van EZK. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.