Anja Martens directeur Mens en Organisatie bij RVO

Anja Martens wordt per 1 september 2023 benoemd tot directeur Mens en Organisatie bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op 18 juli 2022 is de meerjarenstrategie ‘Kompas voor een duurzame toekomst’ van RVO vastgesteld, met implicaties voor het organisatiemodel. RVO heeft de ambitie om zijn maatschappelijke impact te vergroten op het gebied van drie transities: de klimaat- en energietransitie, de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en de transitie naar een toekomstbestendige en digitale economie. Daarom wil RVO parallel aan cultuurinterventies ook de organisatiestructuur, de topstructuur en de sturingslijnen laten aansluiten op de ambitie en de drie transities, om daarop excellente diensten te kunnen leveren.

In het nieuwe organisatiemodel krijgt RVO een hoofddirectie met een algemeen directeur en een hoofddirecteur per directie: Transities, Dienstverlening en Organisatie. De drie hoofddirecties werken op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid samen. Onder de hoofddirecteur Organisatie komen drie directies: Mens en Organisatie (M&O), Informatievoorziening (IV), Financiën en Bedrijfsvoering (F&B) en de afdeling Juridische Zaken (JZ). In onderlinge samenwerking verzorgen zij de integrale kaders, interne dienstverlening en controls voor de realisatie van de maatschappelijke opgaven vanuit één RVO.

Als directeur Mens en Organisatie is Anja verantwoordelijk voor de positionering, ontwikkeling en realisatie van de strategie en doelstellingen van de directie Mens en Organisatie als businesspartner, changemanager, zorgdrager en administratief deskundige. De directeur M&O heeft regie op de strategische M&O agenda. Een belangrijke ambitie daarbij voor de komende jaren is dat RVO een aantrekkelijk werkgever is en blijft en medewerkers in staat stelt zich voortdurend te ontwikkelen en toe te rusten voor huidige en toekomstige opgaven.

Na haar HBO-studie Diëtetiek en Voedingskunde is Anja haar loopbaan gestart bij de NVWA en haar voorgangers. Zij begon als keurmeester en vervulde verschillende teamleidersrollen op regionaal niveau, werkte als afdelingsmanager, crisismanager en programmamanager en was waarnemend divisiedirecteur bij de nVWA. Vandaar uit maakte zij de overstap naar RVO en haar voorgangers en ging daar aan de slag als afdelingsmanager vergunningen & handhaving. Vervolgens maakte zij de overstap gemaakt naar afdelingsmanager Concernstaf. In deze functie was zij verantwoordelijk voor de herijking van de Concernstaf, zodat deze de organisatie kon verbinden en ondersteunen. Anja leidde vervolgens de fusie van de afdelingen Concernstaf en P&O en stuurt deze afdeling nu als afdelingsmanager aan. Samen met het directieteam was Anja medeverantwoordelijk voor het (door)ontwikkelen van de strategie ‘Kompas voor een Duurzame Toekomst’. 

Anja Martens: “Ik ben erg blij dat ik mijn loopbaan mag vervolgen op deze nieuwe uitdagende positie van directeur Mens & Organisatie. Ik ga me er vol voor inzetten om, samen met collega’s, van RVO een ‘geweldige plek om te werken voor iedereen’ te creëren. Immers samen maken we RVO. Ik heb er zin in.”

Johan Maas, Hoofddirecteur Organisatie: “Ik ben verheugd dat Anja haar kennis en ervaring kan blijven inzetten om - indachtig het Kompas - RVO verder te ontwikkelen naar een geweldige plek om te werken. In haar nieuwe functie van directeur Mens en Organisatie kan zij als geen ander met haar enthousiaste gedrevenheid de waarde van onze mensen verbinden met de ontwikkeling van RVO naar een toekomstbestendige organisatie. In een wenkend perspectief op een aansprekende inclusieve werkcultuur, coachend leiderschap, duurzame inzetbaarheid en talentgericht werken.”

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en RVO. Deze vacature is ontstaan vanuit een reorganisatie, daarom is deze eerst alleen binnen RVO opengesteld, in overeenstemming met de afspraak hierover met de OR van RVO. Uit deze interne procedure is Anja als geschikte kandidaat voor de positie van directeur Mens en Organisatie naar voren gekomen.