Annelies Opstraat directeur Toezicht middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs

Annelies Opstraat start met ingang van 1 oktober 2023 als directeur Toezicht middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs.

Annelies Opstraat

De directie MBO HO is een van de zeven directies binnen de inspectie en is verantwoordelijk voor het toezicht op het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Annelies wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de strategische toezichtsagenda voor beide sectoren. De agenda moet aansluiten bij de externe ontwikkelingen en dat wat studenten nodig hebben voor het beste onderwijs.
In januari 2022 zijn de directies MBO en HO samengevoegd. De directeur zal de verdere synergie en integratie vormgeven tussen beide onderdelen.

Alida Oppers, inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs: ¨De directie is in vertrouwde en degelijke handen bij Annelies, die niet alleen ervaren is binnen diverse andere onderdelen van de inspectie, maar ook ervaring meebrengt vanuit de beide sectoren. Zij zal met haar verbindende kwaliteiten ongetwijfeld staan voor haar medewerkers en een prettig werkklimaat borgen.¨

Annelies Opstraat: ¨MBO en HO zijn voor mij de mooiste onderwijssectoren. Het zijn de sectoren die ik goed ken en waar ik eerder met veel plezier gewerkt heb. Vanuit deze toezichtsrol wil ik me graag met de collega’s voor deze sectoren inzetten. Ik wil heel graag van deze directie een plek maken waar de medewerkers plezier hebben in hun werk, zich veilig voelen en weten dat ze een gewaardeerd onderdeel van deze mooie organisatie zijn.¨

Annelies werkte hiervoor als directeur Rekenschap en Juridische zaken bij de Inspectie van het Onderwijs. Ook heeft zij directierollen vervuld bij verschillende onderwijsinstellingen. Zowel in het MBO als HO. Annelies studeerde Wiskunde aan Technische Universiteit Eindhoven, waarna zij de lerarenopleiding heeft afgerond en een Bacheloropleiding Politieke Wetenschap.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van OCW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.