Frank Ossewaarde directeur IV bij RVO

Frank Ossewaarde wordt per 1 september 2023 benoemd tot directeur IV bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op 18 juli 2022 is de meerjarenstrategie ‘Kompas voor een duurzame toekomst’ van RVO vastgesteld, met implicaties voor het organisatiemodel. RVO heeft de ambitie om zijn maatschappelijke impact te vergroten op het gebied van drie transities: de klimaat- en energietransitie, de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en de transitie naar een toekomstbestendige en digitale economie. Daarom wil RVO parallel aan cultuurinterventies ook de organisatiestructuur, de topstructuur en de sturingslijnen laten aansluiten op de ambitie en de drie transities, om daarop excellente diensten te kunnen leveren.

In het nieuwe organisatiemodel krijgt RVO een hoofddirectie met een algemeen directeur en een hoofddirecteur per directie: Transities, Dienstverlening en Organisatie. De drie hoofddirecties werken op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid samen. Onder de hoofddirecteur Organisatie komen drie directies: Mens en Organisatie (M&O), Informatievoorziening (IV), Financiën en Bedrijfsvoering (F&B) en de afdeling Juridische Zaken (JZ). In onderlinge samenwerking verzorgen zij de integrale kaders, interne dienstverlening en controls voor de realisatie van de maatschappelijke opgaven vanuit één RVO.

Na zijn studie Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden ging Frank aan de slag als organisatieadviseur bij Meurs Organisatieadviseurs voordat hij de overstap maakte naar BZK. Bij BZK vervulde hij verschillende managementfuncties, waaronder die van Hoofd Informatievoorziening Rijksdienst. Vervolgens werkte hij via ABD Interim bij de gemeente Den Haag als Manager Innovatie en ICT en als CIO. Daarna heeft hij via I-Interim Rijk opdrachten gedaan op verschillende plekken binnen de rijksoverheid, waaronder als CIO bij het RIVM en als directeur bij de Tweede Kamer. Van daaruit maakte Frank de overstap naar de Provincie Noord-Holland als CIO. Sinds 2020 is Frank werkzaam als plaatsvervangend CIO tevens Manager Informatiemanagement en Procesontwerp bij RVO.

Frank Ossewaarde: “Informatievoorziening en ICT staan bij de RVO midden in de organisatie. Het is één van de pijlers onder de RVO-strategie. De komende jaren wil de RVO de omslag maken naar een meer agile werkwijze waarbij de business wordt ondersteund door een goede datagedreven informatievoorziening en door moderne ICT-middelen. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren handen en voeten te geven aan deze ambitie en de digitale dienstverlening van RVO verder uit te bouwen samen met onze partners.”

Johan Maas, Hoofddirecteur Organisatie: “Frank heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vaste waarde in onze IV gedreven organisatie. Met een relationele stijl weet hij de informatievoorziening te verbinden met het datagedreven en procesmatig werk in onze business. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de effectiviteit van ons huidig IV landschap, hoge ambitie op IV toepassingen van de toekomst, en veel aandacht voor onze professionals in dit complexe werkveld. In zijn nieuwe rol als directeur IV kan hij met het Kompas in de hand hierop verder excelleren.”

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en RVO. Deze vacature is ontstaan vanuit een reorganisatie, daarom is deze eerst alleen binnen RVO opengesteld, in overeenstemming met de afspraak hierover met de OR van RVO. Uit deze interne procedure is Frank als geschikte kandidaat voor de positie van directeur IV naar voren gekomen.