Marie Claire de Vries MT-lid Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie bij IenW

Marie Claire de Vries start per 1 september 2023 als MT-lid bij de directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Marie Claire de Vries

Als MT-lid van de directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie gaat Marie Claire leidinggeven aan twee teams. Het team Duurzame Agro werkt aan het bevorderen van een duurzame leefomgeving door het verminderen van emissies uit stallen. Het doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren en de geurhinder te verminderen, met het oog op de gezondheid van omwonenden. Het team Marktprikkels bevordert duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie door het beheer en de inzet van economische en fiscale instrumenten en het bevorderen van transparantie in kosten en baten voor het milieu.

Marie Claire de Vries werkte tot voor kort bij het RIVM als afdelingshoofd Corona en Gedrag en als programmamanager van de Corona Gedragsunit. Na haar studie Biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden startte Marie Claire als projectmanager bij Benefit Research Group. Daarna vervulde zij meerdere functies bij het ministerie van VWS: onder andere als hoofd afdeling Markttoelating en Veilig gebruik van medische Producten, hoofd afdeling Kwaliteitsbeleid zorginstellingen, en als leidinggevende van Covid-19 crisisteam langdurige zorg.

Marieke Spijkerboer, directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie: “Ik ben blij met de komst van Marie Claire. We krijgen er een ervaren overheidsmanager bij, resultaat- en mensgericht. Bovendien neemt Marie Claire de verbinding met VWS en dus de link naar gezondheidsaspecten vanuit de leefomgeving mee naar onze directie.”

Marie Claire over haar benoeming: “Het behouden van een leefbare wereld nu en in de toekomst is één van de belangrijkste opgaven waar onze samenleving voor staat. Dit is een complexe taak, omdat het nagenoeg alle aspecten van onze maatschappij raakt en er zoveel, deels tegenstrijdige, belangen in het geding zijn. Ik voel me vereerd hieraan te mogen bijdragen en kijk uit naar de samenwerking met de gemotiveerde collega’s en andere samenwerkingspartners.¨

Deze vacature is ontstaan door het vertrek van Christian Zuidema die gebruik maakt van de Regeling Vervroegde uittreding. Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal ABD en het ministerie van IenW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.