Martijn van den Berg directeur Financiën en Bedrijfsvoering bij RVO

Martijn van den Berg wordt per 1 september 2023 benoemd tot directeur Financiën en Bedrijfsvoering bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op 18 juli 2022 is de meerjarenstrategie ‘Kompas voor een duurzame toekomst’ van RVO vastgesteld, met implicaties voor het organisatiemodel. RVO heeft de ambitie om zijn maatschappelijke impact te vergroten op het gebied van drie transities: de klimaat- en energietransitie, de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en de transitie naar een toekomstbestendige en digitale economie. Daarom wil RVO parallel aan cultuurinterventies ook de organisatiestructuur, de topstructuur en de sturingslijnen laten aansluiten op de ambitie en de drie transities, om daarop excellente diensten te kunnen leveren.

In het nieuwe organisatiemodel krijgt RVO een hoofddirectie met een algemeen directeur en een hoofddirecteur per directie: Transities, Dienstverlening en Organisatie. De drie hoofddirecties werken op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse afhankelijkheid samen. Onder de hoofddirecteur Organisatie komen drie directies: Mens en Organisatie (M&O), Informatievoorziening (IV), Financiën en Bedrijfsvoering (F&B) en de afdeling Juridische Zaken (JZ). In onderlinge samenwerking verzorgen zij de integrale kaders, interne dienstverlening en controls voor de realisatie van de maatschappelijke opgaven vanuit één RVO.

Als directeur Financiën en Bedrijfsvoering is Martijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van RVO als financieel agentschap en voor de ontwikkeling van bedrijfsvoering visie binnen RVO waarin het hybride werken, duurzame bedrijfsvoering, maatschappelijk verantwoord inkopen, en innovatieve huisvesting en facilities centraal staan.

Na zijn studie Business Administration aan de Erasmus Universiteit ging Martijn aan de slag bij de Auditdienst Rijk en vervulde daar verschillende functies waarbij hij onder andere heeft leiding gaf aan diverse teams en verantwoordelijkheid droeg voor de rijks brede auditportefeuille van de ADR. Ook rondde hij in deze periode de post initiële Masteropleiding Internal/Operational Auditing aan de Erasmus School of Accounting & Assurance. Hij vervolgde zijn loopbaan als Hoofd Interne Auditdienst bij RVO. Daarbij zette hij zich met succes in voor de doorontwikkeling van de IAD naar een professionele dienst als proactieve en strategische partner voor het topmanagement van RVO. Daarnaast vervult Martijn verschillende nevenfuncties, onder andere lid van het Audit Committee van de European Space Agency (ESA) en bestuurslid van het samenwerkingsverband Kwaliteitstoets Overheidsauditors (KOA). In 2022 is Martijn gestart met het ABD Kandidatenprogramma KP12.

Martijn van den Berg: “De nieuwe strategie van RVO “Kompas voor een duurzame toekomst” spreekt mij bijzonder aan. Een duurzame bedrijfsvoering en toekomst vaste financiën zijn in mijn ogen randvoorwaardelijk voor de succesvolle implementatie van onze nieuwe strategie. Daarom zet ik als directeur F&B graag mijn energie en talenten in op dit belangrijke domein. Ik kijk uit naar de samenwerking met de vele professionals die RVO op deze terreinen in huis heeft en heb er vertrouwen in dat we met elkaar tot mooie resultaten zullen komen.”

Johan Maas, Hoofddirecteur Organisatie: “Martijn heeft in zijn functie als Hoofd Interne Audit scherp zicht gekregen op de ontwikkelingen binnen RVO op het gebied van financiën en bedrijfsvoering. In zijn nieuwe functie als directeur financiën en bedrijfsvoering kan hij - samen met de aanwezige professionals - nu zelf doorbouwen aan een toekomst vaste basis van RVO als Agentschap. In zijn enthousiaste, verbindende manier van werken zal hij onmiskenbaar de toegevoegde waarde van een efficiënte bedrijfsvoering en een stabiele financiële huishouding voor het voetlicht kunnen brengen.”

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en RVO. Deze vacature is ontstaan vanuit een reorganisatie, daarom is deze eerst alleen binnen RVO opengesteld, in overeenstemming met de afspraak hierover met de OR van RVO. Uit deze interne procedure is Martijn als geschikte kandidaat voor de positie van directeur Financiën en Bedrijfsvoering naar voren gekomen.