Petra de Kam plaatsvervangend secretaris-generaal bij LNV

Petra de Kam wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 november 2023.

Petra de Kam

De plaatsvervangend secretaris-generaal (pSG) bij het ministerie van LNV is samen met de SG eindverantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie. Het ministerie van LNV is de laatste tijd flink gegroeid en deze groei moet bestendigd worden in de organisatie. Dit betekent voor de pSG LNV met name aandacht voor de interne organisatie en de ontwikkeling hierin. Daarnaast zal de pSG LNV werken aan de professionalisering van de driehoek opdrachtgever, eigenaar en opdrachtnemer.

De opgave omvat het eigenaarschap van diverse zelfstandige bestuursorganen en het leveren van een positieve bijdrage aan een diverse en inclusieve organisatie met een fijn en veilig werkklimaat. Samen met EZK deelt de pSG LNV gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het klimaatneutraal en duurzaam zijn in 2030. Thema's zoals HRM, gezond en veilig werken, het voorkomen van een structurele hoge werkdruk en het optimaal laten werken van de ICT-ondersteuning van LNV zijn onderdelen die eveneens binnen de verantwoordelijkheid van de pSG LNV vallen.

“Ik verheug me er zeer op om aan de slag te mogen gaan voor het ministerie van LNV”, aldus Petra de Kam. “Het werk dat LNV doet aan de grote vraagstukken van duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland hebben een enorme maatschappelijke impact en urgentie. Dit vraagt om een verdere ontwikkeling van het ministerie. Ik wil daar graag aan bijdragen, daarbij niet uit het oog verliezend wat zo’n ontwikkeling doet met mensen. Mijn ervaring in het aansturen van verschillende soorten overheidsorganisaties neem ik daarin mee.”

Jan-Kees Goet, secretaris-generaal bij LNV: “Ik ben verheugd met de benoeming van Petra de Kam als pSG bij het ministerie van LNV. We zijn als departement flink gegroeid, en dat vraagt om inzet voor de interne organisatie en de ontwikkeling van die organisatie. Petra brengt met haar jarenlange leidinggevende ervaring bij verschillende overheidsorganisaties voor LNV waardevolle kennis en ervaring mee in deze uitdagingen. Ik wens Petra heel veel succes en plezier toe in het vervullen van deze mooie functie!”

Drs. P. (Petra) de Kam is sinds 2019 directeur Veiligheidsregio Brabant- Zuidoost. Daarvoor was zij locogemeentesecretaris en tevens concerndirecteur bij de Gemeente Breda. Eerder vervulde ze diverse managementfuncties. Ze was onder andere plaatsvervangend korpschef Utrecht bij de Politie en directeur Bedrijfsvoering bij de Veiligheidsregio/Brandweer Midden en West Brabant.

Petra de Kam studeerde Bedrijfseconomie aan de KUB Tilburg.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van LNV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.