René Roodzant directeur Regulier Verblijf en Nederlanderschap bij JenV

René Roodzant wordt met ingang 1 november 2023 directeur Regulier Verblijf en Nederlanderschap bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De IND heeft een belangrijke maatschappelijke opgave. De IND is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een rechtvaardig toelatingsbeleid, met oog voor de menselijke maat en gericht op een veilig en welvarend Nederland. De IND werkt in een politiek- en maatschappelijk dynamische omgeving. Dat vraagt aanpas­singsvermogen en innovatie, slagkracht en pro-activiteit. Op die manier is de IND een uitvoe­ringsorga­nisatie die in staat is om permanent een toekomstbestendige speler te zijn in de mi­gratieketen richting maatschappij voor nu en voor de komende jaren. De directie Regulier Verblijf en Nederlanderschap (RVN) is samen met de directie Asiel en Bescherming, een beslisdirectie van de IND. De directie RVN is verantwoordelijk voor de organisatie rond de behandeling van onder andere aanvragen van de zakelijke (economische) klanten, zoals vreemdelingen die in Nederland willen werken of studeren, aanvragen van vreemdelingen die naar Nederland willen komen voor gezinshereniging en aanvragen van vreemdelingen tot verkrijging of verlening van het Nederlanderschap (naturalisatie). Daarnaast is de directie verantwoordelijk voor de toelating tot Caribisch Nederland (BES eilanden).

De Directie RVN heeft als missie: 'Voor elke aanvrager, op elk moment de juiste verblijfstitel'. Doorlopende ontwikkeling van automatisering leidt tot een snellere en betere dienstverlening aan de aanvrager die daarmee tegelijkertijd ook de aandacht krijgt die hij verdient. Deze missie realiseren is een belangrijk deel van de opgave: het in de omvangrijke processen van de directie oog blijven houden voor de menselijke maat en het maken van de juiste afwegingen in de besluitvorming. Om te komen tot een voorspelbaar en betrouwbaar proces wordt in nauwe samenwerking met de andere directies binnen de IND, ketenpartners en andere externe betrokkenen, gebouwd aan een wendbare en toekomstbestendige IND door te investeren in leiderschap, digitalisering en procesverbetering.

Rhodia Maas, DG IND: “Ik ben erg blij met de komst van René. Wij hebben in het verleden ook al samengewerkt in de vreemdelingenketen en ik ken hem als een stevige en betrokken directeur. Ik ben ervan overtuigd dat hij een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze maatschappelijke opgave: het juist en tijdig beslissen op de aanvragen en daarbij het belang van de individuele aanvrager niet uit het oog verliezen.”

René Roodzant: “De IND staat voor een grote opgave. Het aantal aanvragen neemt toe en de afhandeling ervan wordt complexer. Ik zie het als een uitdaging om samen met mijn collega’s en ketenpartners deze opgave aan te pakken en te werken aan een toekomstigbestendig migratiebeleid. Ik verwacht dat mijn eerdere ervaringen binnen de vreemdelingenketen hierbij een goede basis bieden. Ik kijk ernaar uit om bij de IND aan de slag te gaan.”

René Roodzant studeerde Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Binnen de rijksdienst heeft René in diverse rollen en organisaties gewerkt. Op dit moment is hij werkzaam als plaatsvervangend directeur Regio Rotterdam-Haven bij de Douane. Van 2006 tot 2018 was René directeur Ondersteuning en Voorbereiden Terugkeer bij DT&V van JenV. Daarvoor was onder meer hij projectleider Terugkeer Oude Vreemdelingenwet bij de IND.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die de DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.