Jeroen Braaksma manager mededinging bij ACM

Jeroen Braaksma wordt per 1 september 2023 benoemd als manager bij de directie Mededinging bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De directie Mededinging houdt toezicht op de concurrentie tussen ondernemingen in alle sectoren van de Nederlandse economie. Ook heeft de directie specifieke taken in het kader van toezicht op de financiële sector en landbouw, en waakt zij ervoor dat overheden niet oneerlijk concurreren met bedrijven. Jeroen wordt verantwoordelijk voor grote mededingingszaken die er toe doen in de economie. De directie werkt als een projectorganisatie waarbij de medewerkers zijn verdeeld over zes teams die over de grenzen van deze teams in verschillende projecten werken aan zaken. Jeroen wordt primair verantwoordelijk voor het detectieteam en stuurt teams aan die in verschillende sectoren kartels en bedrijven die misbruik maken van hun machtspositie opsporen en onderzoeken.

Michiel Denkers, directeur Mededinging: “Met de directie mededinging staan we aan de lat om onze rol te pakken in sterk veranderende markten en bij urgente maatschappelijke vraagstukken op het gebied van de digitale economie, de energietransitie en duurzaamheid. Jeroen is met zijn vakinhoudelijke expertise, ruime ervaring en brede blik uitstekend toegerust om hier mee leiding aan te geven. Bovendien heeft hij veel oog voor de menselijke kant en het talent om door te groeien in deze managementrol. Ik zie er naar uit om de fijne samenwerking met Jeroen voort te zetten in zijn nieuwe rol.”

Jeroen Braaksma: “Ik vind het ontzettend leuk om bij de ACM te werken en heb me daar al op vele manieren kunnen inzetten voor goed werkende markten voor mensen en bedrijven. Nu kan ik bijdragen aan deze missie in een nieuwe rol als manager van het detectieteam. Bij de start van de ACM zat ik zelf in dit team, ik heb dan ook een echte voorliefde voor goed speurwerk. Ik kijk er naar uit om met het team bij te dragen aan de opsporing en de teamleden te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.”

Jeroen startte zijn carrière als advocaat-stagiaire en werkt nu ruim 15 jaar in verschillende rollen bij (voorlopers van) de ACM. Hij was onder andere werkzaam als inspecteur en projectleider in mededingingszaken, strategisch bestuursadviseur en coördinator op het gebied van digitale economie bij de directie Consumenten. Ook was hij een jaar lang als beleidsmedewerker gedetacheerd bij het ministerie van Financiën. Momenteel neemt Jeroen de functie manager mededinging binnen de ACM naar volle tevredenheid waar. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden en volgde de postdoctorale opleiding Europees Mededingingsrecht aan Kings College in Londen. 

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en Autoriteit Consument en Markt. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.