Leon van den Ouden afdelingshoofd Heffing Toeslagen bij de Belastingdienst

Leon van den Ouden  wordt per 1 oktober 2023 benoemd tot afdelingshoofd Heffing Toeslagen bij de directie Centrale Administratieve Processen van de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Leon van den Ouden

De directie Centrale Administratieve Processen is verantwoordelijk voor een soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven door het leveren van (fiscale) producten en gegevensdiensten. Denk aan de ontvangst van gegevens over de WOZ-waarde, rente en saldigegevens van banken en het beschikbaar stellen daarvan om een product als de voor ingevulde aangifte mogelijk te maken. Daarbij is de missie ´massaal persoonlijk maken´.

Het aansturen van het heffingsproces richt zich op processen van directoraat-generaal Toeslagen, en het vervullen van een regierol in diverse samenwerkingsverbanden zijn belangrijke taken voor het afdelingshoofd. De opgave van Leon richt zich daarnaast op het vervullen van een trekkersrol in interne veranderingen binnen CAP.

De afgelopen jaren was Leon werkzaam bij gemeente Noordwijk als clustermanager openbare ruimte. Daarvoor vervulde hij diverse leidinggevende functies bij HLT samen en de Rabobank. In zijn managementrollen is Leon een echte verbinder, hij richt zich zowel op de ontwikkeling van medewerkers als de samenwerking met interne en externe partners. Hij heeft een post-HBO opleiding Bedrijfskunde gevolgd en in 2016 een executive MBA afgerond aan de Universiteit Twente in Enschede.

Gertie Rutten, directeur Centrale Administratieve Processen Heffing: ”Voor mij is Leon met zijn achtergrond en expertise een waardevolle aanvulling voor het managementteam van het cluster Heffing bij CAP. Ik zie uit naar een mooie samenwerking. De open en transparante gesprekken die we hebben gevoerd geven mij daarin alle vertrouwen.”

Leon van den Ouden: “Werken bij de Belastingdienst in de rol van afdelingshoofd Heffing Toeslagen betekent voor mij Werken voor Nederland. Het proces van heffen en innen is van cruciaal belang voor de overheid. De uitdaging voor de komende jaren binnen de Belastingdienst om tot een efficiënt proces te komen, geeft mij enorm veel zingeving om daaraan bij te dragen. De warme en vruchtbare gesprekken met de Belastingdienst omtrent mijn sollicitatie en benoeming geeft een goede basis voor een mooie samenwerking.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De selectie is gedaan door DGABD en de Belastingdienst. Uit de procedure voor de functie van afdelingshoofd Loonheffing kwamen twee geschikte kandidaten naar voren, Barrie Mooi en Leon van den Ouden. Barrie is benoemd op de functie van afdelingshoofd Loonheffing, en voor de functie afdelingshoofd Heffing Toeslagen, die onverwachts vrijkwam en waarvoor snel iemand nodig was, is Leon geselecteerd.