Nieuwe directeuren bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) start Maaike Prins op 1 oktober 2023 als directeur Beoordeling & Advisering. Eerder dit jaar is Ilya Wit-Hoornweg begonnen als directeur Bedrijfsvoering en Informatievoorziening/CIO en Bernd Keller als directeur Bevoegd Gezag. Daarvoor waren zij respectievelijk stafhoofd en afdelingshoofd bij de ANVS.

Tal van ontwikkelingen hebben invloed op het werk van de onafhankelijke autoriteit ANVS, die erop toeziet dat de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland voldoen aan de hoogste eisen. Ontwikkelingen zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales en - mits het veilig kan - het langer in bedrijf houden van de kerncentrale Borssele. En zoals innovaties in de nucleaire geneeskunde en de steeds veranderende cyberdreiging. Om goed en snel te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden heeft de ANVS begin 2023 de organisatiestructuur aangepast. Er zijn drie directies gevormd, wat moet bijdragen aan korte lijnen en het optimaal inzetten van de kennis en deskundigheid van de professionals.

Maaike Prins directeur Beoordeling en Advisering
Maaike is nu hoofd Medische Technologie bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij studeerde Medische Biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam met als afstudeerrichting Beleid en Management. De thema’s veiligheid en bescherming lopen als een rode draad door haar loopbaan.

Na haar studie werkte Maaike bij het ministerie van VWS als coördinerend beleidsmedewerker onder meer aan dossiers op het gebied van patiëntveiligheid en de integratie van preventie en zorg. Vervolgens heeft zij in verschillende managementfuncties bij de IGJ gewerkt, waar zij onder andere tijdens de coronapandemie met haar afdeling heeft bijgedragen aan de beschikbaarheid van veilige medische hulpmiddelen.

In haar huidige werkgebied heeft Maaike eveneens te maken met snelle technologische ontwikkelingen, een internationaal speelveld en is zij verantwoordelijk voor het programma toezicht op digitale zorg. Maaike heeft bovendien deelgenomen aan de 10e editie van het ABD Kandidatenprogramma.

Annemiek van Bolhuis, bestuursvoorzitter ANVS: “Met Maaike krijgen we een directeur met veel kennis en ervaring bij de rijksoverheid; zowel met inspectie als beleid. Wij zijn dan ook blij dat zij de ANVS komt versterken en kijken uit naar de samenwerking.”

Maaike over haar benoeming: “De opgave van de ANVS is enorm relevant. De organisatie staat voor mooie uitdagingen en moet anticiperen op actuele ontwikkelingen. Ik verheug me erop hier deel van uit te maken en mee te bouwen aan een toekomstbestendige koers van de ANVS.¨

Al eerder in 2023 zijn gestart:

Bernd Keller directeur Bevoegd Gezag
Voordat Bernd directeur werd bij de ANVS, was hij er hoofd van de afdeling Stralingstoepassingen en teamleider. Bernd studeerde chemische technologie, werkte in de chemische sector en bij de Kernfysische Dienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de inspectie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

Bernd: "Voor een organisatie als de onze is het belangrijk om bij te blijven, zodat we nodige stappen op tijd kunnen zetten. Natuurlijk moeten we op de hoogte zijn van de technologische ontwikkelingen die er zijn, maar ook van de vragen die leven in de samenleving. De plannen die het kabinet heeft voor de nieuwe centrales maken maatschappelijk bijvoorbeeld veel los. Dat we ons daarvan bewust zijn en weten welke vragen leven, bijvoorbeeld over veiligheid, zorgt ervoor dat we intern scherpe gesprekken kunnen voeren over onze inzet en onze communicatie."

Ilya Wit-Hoornweg directeur Bedrijfsvoering en Informatievoorziening
Ilya is in 2021 gestart bij de ANVS als stafhoofd Bedrijfsvoering en Chief Information Officer. Eerder was zij teamleider bij de Financiële Diensten & Administratie bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (later EZK) en plaatsvervangend hoofd Planning & Control bij EZK. Ilya studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, met als afstudeerrichting Bestuur & Beleid en aan de Open Universiteit studeerde zij Business Process Management & IT, met als afstudeerrichting IT Governance.

Ilya: “Onze collega’s maken het werk mooi en bijzonder. Ze zijn bevlogen en gemotiveerd, op de inhoud van het eigen werk en breed binnen de ANVS. Het is een jonge organisatie in verdere doorontwikkeling, in een ontwikkelende (inter)nationale omgeving. Dit geeft een bepaalde energie en dynamiek die mij inspireert. Continu verbeteren, op de inhoud, de organisatie én de wijze waarop we ons werk organiseren. We willen verbeteren en zetten ook écht stappen om dit te doen.”

De benoeming op een ABD-functie komt tot stand via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal ABD (DGABD) en de ANVS. Vacatures die het DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.

Voor de functies van de directeuren Bevoegd Gezag en Bedrijfsvoering en Informatievoorziening waren i.v.m. de reorganisatie interne kandidaten.