Menno van der Elst afdelingshoofd Europese vertegenwoordiging bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Menno van der Elst wordt met ingang van 1 november 2023 afdelingshoofd Europese vertegenwoordiging bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Menno van der Elst

Menno van der Elst, M.E. is lid van het Europees Geneesmiddelenbewakingscomité PRAC.  Als lid van het Europees Geneesmiddelenbewakingscomité PRAC en diverse Europese werkgroepen heeft Menno uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van nationaal en Europees beleid, wet- en regelgeving en besluitvorming ten aanzien van geneesmiddelen. Menno is na het behalen van zijn Master Farmacie en opleiding tot apotheker aan de Universiteit Utrecht, gepromoveerd aan het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen UIPS.

Jaarlijks gebruiken bijna 11,5 miljoen mensen in Nederland medicijnen, en elk medicijn moet werkzaam, veilig en van goede kwaliteit zijn. Het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG) beoordeelt of een medicijn een handelsvergunning krijgt en de markt op mag. Ook worden alle risico’s en bijwerkingen van een medicijn scherp in de gaten gehouden. Dit doet het aCBG voor de Nederlandse markt, maar het aCBG speelt ook een grote rol in de besluitvorming van internationale aanvragen via het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Menno van der Elst: ´Het beoordelen en registreren van geneesmiddelen gebeurt steeds meer op Europees niveau, in een snel veranderende omgeving. Dit gaat gepaard met een toenemende complexiteit en uitdagingen gerelateerd aan capaciteitsbeheer en -uitbreiding. Hierdoor worden duurzame toekomstbestendigheid en effectieve uitvoering van onze taken nog belangrijker, zodat patiënten toegang blijven houden tot kwalitatief hoogwaardige, effectieve en veilige geneesmiddelen. Ik kijk ernaar uit om samen met het bevlogen team van Europese vertegenwoordigers ons hiervoor in te zetten.’

Aimad Torqui, divisiehoofd Europa, Geneesmiddelgebruik en Veterinair: ´Ik ben blij met de benoeming van Menno. Als afdelingshoofd Europese Vertegenwoordiging zal hij leidinggeven aan de afdeling die zich bezighoudt met de Europese vertegenwoordiging van Nederland in Europese geneesmiddelencomités. Zijn ervaring als EU-vertegenwoordiger geeft hem daarom een uniek perspectief op Europese ontwikkelingen. Hij heeft zich in de loop der jaren onderscheiden als iemand die het belang van patiënten niet alleen begrijpt, maar ook prioriteert. Hierdoor is Menno in staat dit te vertalen naar effectief leiderschap van de afdeling. Zijn bewezen expertise maakt hem de ideale kandidaat voor deze cruciale rol.´

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.