Edwin Koop lid hoofddirectie IND, tevens plaatsvervangend DG Uitvoering bij JenV

Edwin Koop wordt met ingang 1 oktober 2023 lid hoofddirectie Immigratie- en Naturalisatiedienst en tevens plaatsvervangend directeur-generaal met de portefeuille Uitvoering bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Edwin Koop

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een rechtvaardig en kostenefficiënt toelatingsbeleid, met oog voor de menselijke maat en gericht op een veilig en welvarend Nederland. De IND werkt in een politiek en maatschappelijk dynamische omgeving. Dat vraagt aanpassingsvermogen en innovatie, slagkracht en proactiviteit. Op die manier is de IND een uitvoeringsorganisatie die in staat is om permanent een toekomstbestendige speler te zijn in de migratieketen richting maatschappij voor nu en voor de komende jaren. De IND heeft een veranderopgave. Om aan deze opgave te kunnen voldoen is het van belang om als IND betrouwbaarder, innovatiever en responsiever te worden.

Gezien het aantal verblijfsaanvragen in Nederland staat de IND voor de opgave ervoor te zorgen dat de juiste stappen worden gezet om tijdig en juist te beslissen op verblijfsaanvragen, ondanks de onvoorspelbaarheid van de instroom. Hiervoor is van belang dat er sprake is van integraliteit op de uitvoerende taken binnen de IND en dat het denken in klantketens over de directies heen wordt gestimuleerd. Daarbij staat het belang van de aanvrager steeds voorop. De aanvrager moet uit kunnen gaan van een betrouwbare IND.

Rhodia Maas, directeur-generaal Immigratie- en Naturalisatiedienst: ´Ik ben blij dat we met de benoeming van Edwin een volgende stap zetten in het centraal stellen van de aanvrager in onze processen. Daartoe, en om verder invulling te geven aan onze veranderopgave, is intensievere samenwerking over de directies nodig. Edwin is de juiste persoon om daar samen met de betrokken MT-leden vorm aan te geven.´

Edwin Koop: ´Na 4,5 jaar directeur Regulier Verblijf en Nederlanderschap binnen de IND krijg ik nu - in deze functie -  de kans om samen met de collega’s aan het verbeteren van de uitvoering te gaan werken. Binnen de IND hoor ik vaak goede ideeën en zie ik energie om de processen anders in te richten, doelmatiger, met meer zicht op de aanvragers. Samen bouwen aan deze verandering is voor mij een prachtige uitdaging.´

Edwin Koop is sinds maart 2021 waarnemend plaatsvervangend hoofd IND. Van 2018 tot 2023 was Edwin tevens directeur Regulier Verblijf en Nederlanderschap bij de IND. Eerder was hij onder meer werkzaam als plaatsvervangend directeur Douane in de regio Eindhoven en als hoofd Bedrijfsvoering bij de Belastingdienst Oost-Brabant. Edwin Koop studeerde Bestuurskunde aan de Open Universiteit.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze kandidaat het ook geworden.