Jan Willem Schaper lid hoofddirectie IND, tevens pDG Strategie, Uitvoeringsbeleid en Juridische Zaken bij JenV

Jan Willem Schaper wordt met ingang 1 oktober 2023 lid hoofddirectie Immigratie- en Naturalisatiedienst en tevens plaatsvervangend directeur-generaal met de portefeuille Strategie, Uitvoeringsbeleid en Juridische Zaken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Jan Willem Schaper

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een rechtvaardig en kostenefficiënt toelatingsbeleid, met oog voor de menselijke maat en gericht op een veilig en welvarend Nederland. De IND werkt in een politiek en maatschappelijk dynamische omgeving. Dat vraagt aanpassingsvermogen en innovatie, slagkracht en proactiviteit. Op die manier is de IND een uitvoeringsorganisatie die in staat is om permanent een toekomstbestendige speler te zijn in de migratieketen richting maatschappij voor nu en voor de komende jaren. De IND heeft een veranderopgave. Om aan deze opgave te kunnen voldoen is het van belang om als IND betrouwbaarder, innovatiever en responsiever te worden.

De IND staat voor een grote strategische en maatschappelijke opgave gezien het aantal verblijfsaanvragen in Nederland. In de dynamische en complexe omgeving van de organisatie is het van belang dat de lange lijn van de IND wordt bewaakt en de verbinding wordt behouden met betrekking tot wat er politiek bestuurlijk speelt, de maatschappelijke opgave en de benodigde strategische keuzes voor en door de IND. Hiervoor is naast het versterken van de kwaliteit van het werk en het beslisproces, ook het bewaken van de rechtmatigheid van het werk van de IND nodig.

Rhodia Maas, directeur-generaal Immigratie- en Naturalisatiedienst: ´Het is een sterk signaal dat Jan Willem nu benoemd wordt als plaatsvervangend DG met deze belangrijke portefeuille. Het tekent het gewicht dat we als IND toekennen aan onze veranderopgave en de noodzaak om de langetermijnontwikkelingen goed te borgen binnen de organisatie.´

Jan Willem Schaper: ´De ambitie achter de veranderopgave motiveert mij enorm om deze stap te zetten. Om de IND nu en in de toekomst gereed te laten zijn voor zijn maatschappelijke taak vergt op alle onderdelen van onze organisatie veel werk. Ik maak graag deel uit van het MT-IND-team om vanuit strategie, beleid en juridische zaken bij te dragen aan onze strategische opgaven, in het bijzonder de opgave om het grote verschil tussen wat we kunnen en wat we zouden moeten kunnen, verder te helpen verkleinen.´

Jan Willem Schaper is sinds februari 2022 directeur Juridische Zaken IND en tevens waarnemend plaatsvervangend hoofd IND. Sinds de zomer van 2022 vervult hij tevens de functie van waarnemend directeur Strategie en Uitvoeringsadvies bij de IND. Eerder was Jan Willem onder meer werkzaam als directeur Politieel Beleid en Taakuitvoering bij JenV en was hij van 2011 tot 2013 directeur Bestuursondersteuning bij Bureau Secretaris-generaal JenV. Jan Willem Schaper studeerde Bestuurskunde en Juridische Politieke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze kandidaat het ook geworden.