Arjan Bos hoofd Centrum Volksgezondheid Zorg en Maatschappij RIVM

Arjan Bos start op 1 januari 2024 als Centrumhoofd Volksgezondheid, Zorg en Maatschappij (VZM) bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hij zal dan verder gaan met vormgeven van dit centrum met 115 medewerkers, dat per 1 september jongstleden is gestart. Binnen het centrum wordt onderzoek verricht naar volksgezondheid en zorg, met specifieke expertise op het gebied van monitoring, toekomstverkenningen en modellering. Het centrum brengt wetenschappelijke kennis van binnen en buiten het RIVM samen en gebruikt dit om te signaleren, agenderen en adviseren over maatschappelijk relevante vraagstukken, van nu en in de toekomst.  

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Dit doet het RIVM op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Het RIVM geeft advies aan de overheid, professionals en burgers. Zo draagt het RIVM bij aan een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving.

Het nieuwe centrum is ontstaan vanuit een herindeling binnen het domein Volksgezondheid en Zorg (V&Z) van het RIVM.

Marith Volp, directeur V&Z: "Met de komst van Arjan is het team van managers binnen het domein Volksgezondheid en Zorg compleet. Arjan is een ervaren wetenschapper en leidinggevende. De ideale combinatie voor deze belangrijke positie.  Arjan heeft alles in zich om met het bevlogen team van afdelingshoofden de strategische doelen van het centrum vorm te gaan geven en samen met de twee andere centra binnen het domein Volksgezondheid en Zorg te bouwen aan verdere verankering van de wetenschappelijke en maatschappelijke basis van ons werk."

Arjan Bos: "Ik ben blij met mijn overstap naar het RIVM. Ik kijk er naar uit om samen met de afdelingshoofden en de andere medewerkers succesvol vorm te geven aan het nieuwe kenniscentrum en ervoor te zorgen dat er een fijn werkklimaat is. Het centrum verricht onderzoek dat maatschappelijk relevant is en direct implicaties heeft voor beleid. Met de kennis die wordt opgedaan en de trends die worden gesignaleerd levert het centrum Volksgezondheid, Zorg en Maatschappij een belangrijke bijdrage aan een gezondere samenleving. Dat spreekt me aan en daar wil ik mij vanuit mijn nieuwe functie als centrumhoofd enorm voor inzetten."

Prof. dr. Arjan Bos (1970) studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Gedurende zijn loopbaan is hij als universitair (hoofd)docent werkzaam geweest bij de Open Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Maastricht. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de impact van sociale uitsluiting en eenzaamheid op de mentale gezondheid. Arjan Bos heeft in zijn loopbaan diverse leidinggevende posities bekleed. De afgelopen jaren was hij decaan van de faculteit psychologie van de Open Universiteit, hoogleraar klinische psychologie en  bestuurslid van RINO Zuid.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van VWS. Vacatures voor ABD-functies worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren. Deze benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst.