Barbara Jansen hoofd Begrotingsbeheer, directie Begrotingszaken bij Financiën

Barbara Jansen wordt per 1 november 2023 benoemd tot hoofd Begrotingsbeheer bij de directie Begrotingszaken van het ministerie van Financiën.

De directie Begrotingszaken valt onder het directoraat-generaal Rijksbegroting van Financiën. In de functie van hoofd Begrotingsbeheer zal Barbara zich richten op de verdere doorontwikkeling van de afdeling gericht op het begrotingsproces en daarmee samenhangende ICT innovaties, de Comptabiliteitswet, het Financial Traineeship en Rijksfinanciën.nl.

Joost Clerx, Directeur Begrotingszaken: “Ik ben heel blij dat Barbara per 1 november binnen de DG Rijksbegroting over zal stappen van de IRF naar directie Begrotingszaken. Met haar brede ervaring in de financiële- en beleidsprocessen heb ik er alle vertrouwen in dat zij een bekwaam afdelingshoofd Begrotingsbeheer zal zijn en vormt ze een mooie aanvulling op het MT Begrotingszaken. Daarnaast ken ik Barbara als een zeer prettige collega die gericht is op samenwerking en inhoudelijk zeer gedreven is.”

Barbara Jansen: “Ik heb heel veel zin om te starten bij de directie Begrotingszaken en samen met de afdeling Begrotingsbeheer en alle andere partners aan de slag te gaan met de opgaven die er liggen. Mooi ook om dat te kunnen doen in verbinding met de mensen met wie ik de afgelopen jaren heb gewerkt op verschillende plekken binnen het Rijk.”

Barbara werkte de laatste 9 jaar in diverse functies bij de Inspectie der Rijksfinanciën, waaronder plaatsvervangend sectiehoofd IenW, waarnemend sectiehoofd LNV/Stikstof en sectiehoofd Financiën en decentrale overheden. Sinds 2021 was zij tevens Fondsbeheerder voor het Nationaal Groeifonds namens Financiën, samen met de collega-directie Begrotingszaken. Voor haar periode bij Financiën deed zij ervaring op in de financiële functie bij het ministerie van OCW en de Auditdienst Rijk .

Barbara behaalde een master Talen en Culturen van Latijns-Amerika met specialisatie Internationaal Management aan de Universiteit Leiden. Ook volgde zij een post-master opleiding Internal Auditing & Advisory bij de Erasmus School of Accounting & Assurance.

Voor deze benoeming is door DGABD een ‘melden en benoemen’ procedure gevolgd. Een snelle opvulling van de ontstane lacune door het vertrek van het huidige hoofd bij Begrotingszaken is van belang voor het functioneren van de afdeling, directie Begrotingszaken en defacto de hele DG Rijksbegroting. Met de interne functiewisseling van Barbara, die aan de vereiste kennis en ervaring voor Hoofd Begrotingsbeheer voldoet, wordt dit ondervangen. De vacature die Barbara achterlaat bij de IRF wordt ingevuld middels een interne switch, waardoor de vacature sectiehoofd Defensie/Buitenlandse Zaken wordt opengesteld.