Mark Roscam Abbing directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof bij LNV

Mark Roscam Abbing wordt directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 16 oktober 2023.

Mark Roscam Abbing

Het directoraat-generaal Landelijk gebied en Stikstof (DG LG&S) richt zich op het versterken van de beleidsmatige aanpak en transitie van het landelijk gebied. Het DG werkt interdepartementaal en interbestuurlijk. Dit vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid voor het stikstof- en natuurbeleid. En de gedeelde opgaven voor water en klimaat. Ook stelt het de normen en kaders voor stikstof- en natuurmaatregelen, waaronder ook vergunningverlening. DG LG&S is verantwoordelijk voor beleidskaders van de gebiedsplannen en het sturen op de nationale opgaven. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het directoraat-generaal Nationaal Programma Landelijk Gebied (DG NPLG). Op die manier ontstaat er perspectief voor toekomstbestendige landbouw en andere ruimtelijke functies. Zoals wonen, verkeer en industrie.

"Ik heb ontzettend veel zin in deze mooie en complexe opdracht. Het gaat hier immers over de toekomstige inrichting van Nederland en dat is waar je als ambtenaar voor leeft! Ja, op korte termijn zijn er tal van uitdagingen met betrekking tot het stikstofdossier, maar in de kern gaat het erover hoe we willen dat het landelijk gebied er in de toekomst bij ligt. Over hoe natuur, landbouw, woningbouw en overige bedrijvigheid samen kunnen bestaan met de beperkte ruimte die we hebben¨, aldus Mark Roscam Abbing. "Naast een technische, juridische, economische en financiële puzzel, zie ik dit bovenal als een sociaal-maatschappelijke kwestie, zoals elke grote transitie dat uiteindelijk is. Het wordt mijn taak om gegeven de enorme dagelijkse hectiek en druk, de focus te blijven houden op het langetermijndoel: een glorieus landelijk gebied. Ik zie ernaar uit om hier samen met het nog vrij jonge team van medewerkers en met alle andere belanghebbenden, binnen en buiten de overheid, mee aan de slag te gaan."

Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV: "De ervaring van Mark met transities en de maatschappelijke impact daarvan kunnen wij goed gebruiken. Hij is in staat om partijen met elkaar te verbinden. in zijn diverse functies heeft hij in dynamische en complexe politiek-bestuurlijke omgevingen goede resultaten behaald. Ik ben heel blij dat Mark ons ministerie komt versterken en verwacht dat hij voor zijn team en medewerkers een gids zal zijn in het oplossen van een maatschappelijk heel belangrijk vraagstuk.”

Drs. M.A. (Mark) Roscam Abbing was van 2020 tot 2022 programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19. Daarna heeft hij een aantal functies waargenomen, waaronder de functie van plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eerder was hij onder andere directeur Samenleving en Integratie, directeur Werknemersregelingen en tevens plaatsvervangend directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Mark Roscam Abbing studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van LNV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.