Mattheus Wassenaar inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport

Mattheus Wassenaar wordt inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 16 oktober 2023.

Mattheus Wassenaar

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt met ruim 1.600 professionals dagelijks aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen. Het aandachtsgebied van de ILT omvat ongeveer 160 onderwerpen waaronder veilig en betrouwbaar openbaar vervoer, de huur van een woning van een betrouwbare woningcorporatie, veilig taxivervoer of zonder risico water uit de kraan drinken. Maar ook droge voeten houden achter de dijken is een taak waar de ILT toezicht op houdt. De ILT ontwikkelt zich, door een meer risicogerichte en informatiegestuurde aanpak, technologische ontwikkelingen en meer aandacht voor gedrag.

De ILT is als onafhankelijk toezichthouder van belang voor het vertrouwen in de overheid en de democratische rechtsorde. De rol van de inspectie is daarbij breder dan alleen het handhaven op naleving van de wet. Een inspecteur of vergunningverlener ziet nieuwe ontwikkelingen en onbekende risico’s vaak als eerste. De ILT geeft proactief signalen af en deelt haar bevindingen actief met politiek en maatschappij. Het is de opgave van de inspecteur-generaal om deze ingezette koers naar een informatiegestuurde en pro-actieve signaalfunctie verder te implementeren.

“Professionele vergunningverlening, effectief toezicht en strenge handhaving zijn van groot belang voor een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving en veilig en duurzaam transport,” stelt Mattheus Wassenaar. “Het draagt bij aan een betere naleving van wetten en regels en beperkt maatschappelijke schade en risico’s. Dat is zeker van belang in onze leefomgeving die steeds meer onder druk staat. Door dat onafhankelijk en met gezag te doen draagt de ILT bij aan het vertrouwen in de overheid. Het invulling geven aan onze belangrijke rol kan alleen in een organisatie waarin vakmanschap centraal staat en waar we werken in een veilige en prettige omgeving. Met veel plezier nam ik deze functie waar en ik zie er naar uit in de rol van inspecteur-generaal hier de komende jaren in gezamenlijkheid verder invulling aan te mogen geven.”

“Mattheus is uitstekend in staat om de ingezette koers verder te implementeren en hij past goed in het team van de Bestuursraad. Hij is koersvast en verbindend zowel naar stakeholders in de maatschappij als naar de interne organisatie en de medewerkers. Hij brengt de rust en focus die nodig zijn om de ILT toekomstbestendig te maken. Ik zie uit naar de verdere samenwerking met Mattheus”, aldus Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Dr. M.C. (Mattheus) Wassenaar is sinds januari 2023 waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Van 2019 tot en met 2022 was hij directeur Informatie, Netwerken en Programmering/CIO, en sinds oktober 2021 tevens plaatsvervangend inspecteur-generaal, bij de ILT. Daarvoor was hij lid van de raad van bestuur van Amsta, zorgaanbieder in Amsterdam voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Eerder werkte hij binnen het Rijk onder meer als directeur Audit & Concerncontrol/Financiën & Bedrijfsvoering bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en als plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mattheus Wassenaar studeerde Algemene Economie en Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hij behaalde een PhD Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.