Heleen Scholte directeur Rekenschap en Juridische Zaken bij de Inspectie van het Onderwijs

Heleen Scholte start met ingang van 1 januari 2024 als directeur Rekenschap en Juridische Zaken bij de Inspectie van het Onderwijs.

Heleen Scholte

De directie Rekenschap en Juridische zaken bestaat uit de afdelingen Rekenschap en Juridische Zaken. De afdeling Rekenschap is onder andere verantwoordelijk voor het toezicht op de rechtmatige verkrijging en besteding van circa € 30 miljard aan jaarlijkse onderwijsbekostiging. De afdeling Juridische Zaken levert juridische deskundigheid in alle vormen van toezicht en fasen in de keten van toezicht en handhaving door de Inspectie van het Onderwijs, zodat het optreden van de inspectie effectief en juridisch houdbaar verloopt.

De directeur Rekenschap en Juridische zaken geeft samen met een ‘jong’ en ambitieus MT richting aan een professionele directie die bijdraagt aan de gezamenlijke opdracht waar de inspectie voor staat.

Alida Oppers, inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs: “Met Heleen Scholte hebben we een directeur Rekenschap en Juridische zaken (RSJZ) benoemd die pragmatisme en resultaatgerichtheid weet te combineren met ondersteunend leiderschap. Ze heeft bewezen onder hoge druk processen in goede banen te kunnen leiden zonder haar koers te verliezen en dat te combineren met ruimte en aandacht voor professionals. Ik verwacht dat haar inhoudelijke betrokkenheid en ambitie veel inspiratie en werkplezier zal geven aan de medewerkers van RSJZ.”

Heleen Scholte: "Ik kijk er ontzettend naar uit om vanuit de inspectie bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs. Rekenschap en juridische zaken bieden een krachtige basis van waaruit het recht op goed onderwijs kan worden geborgd. Ik zet me graag in om samen met de gedreven professionals van RSJZ te werken aan de doorontwikkeling van de directie en de financiële en juridische aspecten van ons toezicht.”

Heleen is sinds 2018 hoofd van de POOL voor Projecten en Programma’s bij het ministerie van OCW. Daarvoor was zij project- en programmaleider bij de ministeries van OCW en JenV en werkte zij als interim-teamleider bij het CIBG. Zij startte haar loopbaan als beleidsmedewerker bij de directie Voortgezet Onderwijs en werkte onder andere als bestuursadviseur van de secretaris-generaal van OCW. Heleen studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan Universiteit Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van OCW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.