Harro Leegstra MT-lid Versterken en Perspectief Groningen bij EZK

Harro Leegstra wordt per 1 december 2023 MT-lid en tevens plaatsvervangend directeur Versterken en Perspectief Groningen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Harro Leegstra

Een belangrijke opgave van de directie Versterken en Perspectief Groningen is het versnellen van de versterkingsoperatie van huizen en andere gebouwen in Groningen zodat zij bestand zijn tegen aardbevingen. De doelstelling is dat de getroffen Groningers weer een veilig thuis hebben zoals alle andere Nederlanders. Naast de versnelling van de versterkingsoperatie zal worden gekeken naar mogelijkheden om de versterking te koppelen aan de opgaven die er al zijn, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid en krimp, zodat in Groningen niet alleen de huizen worden versterkt, maar ook wordt gewerkt aan een duurzaam perspectief. Harro gaat als MT-lid en tevens plaatsvervangend directeur onder meer leidinggeven aan deze opgave.

Harro Leegstra werkt op dit moment als manager bij de directie Jeugd van het ministerie van VWS. Hij houdt zich onder andere bezig met de inrichting van het jeugdzorgstelsel, gericht op de beschikbaarheid van specialistische jeugdzorg en met vraagstukken op het gebied van zorg en veiligheid. Hiervoor was hij gemeentesecretaris van de gemeente Oegstgeest en vervulde hij diverse managementfuncties bij de gemeente Capelle aan den IJssel. Harro Leegstra studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Norbert van den Hove, directeur Versterken en Perspectief Groningen: “Harro heeft de afgelopen jaren zijn grote waarde laten zien als ervaren MT-lid, zowel bij gemeenten als binnen het Rijk. Ik ben blij dat Harro het MT-VPG komt versterken met zijn energie, zijn inhoudelijke kennis en ervaring in leidinggeven. Harro heeft een duidelijke visie op onze samenwerking met de Groningers, hij heeft een leiderschapsstijl waarmee professionele ruimte ontstaat voor medewerkers en hij heeft laten zien concreet resultaat te kunnen bereiken in een politiek dynamische omgeving. Ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Harro Leegstra: “Samen met de Groningers en regionale partners werk ik graag aan een veilige, gezonde en sociaal economisch weerbare regio. Een prachtige regio waar ik een persoonlijke band mee heb. Ik zal me vooral richten op het versterken en veilig maken van alle huizen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied. Ik kijk er naar uit dat ik dit samen met gemotiveerde en betrokken collega’s van de directie mag doen.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.