Gina Koobs afdelingshoofd Analytische Cognitieve Technologie bij de Belastingdienst

Gina Koobs is per 1 oktober 2023 benoemd als afdelingshoofd Analytische Cognitieve Technologie (ACT) bij de directie Generieke Voorzieningen van de IV organisatie van de Belastingdienst.

De afdeling Analytische en Cognitieve Technologie (ACT) is één van de afdelingen binnen het onderdeel Generieke Voorzieningen van de Belastingdienst directie Informatie Voorziening. Ongeveer 85 medewerkers dragen vanuit twee Centers of Excellences (CoE) bij aan de dienstverlening van de Belastingdienst. Eén CoE is gericht op Analytics; de ander is gericht op Cognitieve oplossingen. De afdeling is een autonome eenheid die volgens de principes van Agile/Scrum/DevOps is georganiseerd, en die verantwoordelijk is voor de realisatie, continuïteit en functionele werking van de verschillende services.

De afdeling kent de volgende hoofdtaken:

  1. Het leveren van een schaalbare, wendbare en robuuste infrastructuur, capabilities en tooling die nodig zijn om diensten te leveren die burgers, bedrijven en (kantoor)medewerkers ondersteunen op het gebied van Interactie, Invordering, Toezicht, Data Intelligence, Management Control processen en Analytics.
  2. Het leveren van cognitieve oplossingen op basis van AI en machine learning en het ontwikkelen van het platform voor cognitive computing. Dit gebeurt in multidisciplinaire teams met deskundige medewerkers. De kwaliteit van de IT-oplossingen wordt in hoge mate bepaald door deze teams, die op een agile manier werken.

ACT hanteert de volgende visie: “Wij werken intensief samen met collega's van de business en van IT om oplossingen te realiseren voor de burgers, bedrijven en de business. Het is voor ons belangrijk dat onze klanten/afnemers op onze producten en diensten kunnen vertrouwen, zowel tijdens het voortbrengen als in het dagelijks leveren in productie.”

Audrey Spoelman, waarnemend directeur Generieke Voorzieningen: “Ik ben heel blij met de benoeming van Gina, omdat zij met haar enthousiasme en frisse kijk een mooie aanvulling is voor het managementteam van Generieke Voorzieningen. Met deze benoeming kan Gina de weg die zij samen met de collega’s van ACT is ingeslagen verder voortzetten en hiermee een waardevolle bijdrage leveren voor burgers, bedrijven en de business.”

Gina Koobs: “Ik ben erg enthousiast over mijn benoeming, omdat ik in het afgelopen jaar dat ik bij ACT aan het werk ben echt mijn plek heb gevonden. Als afdelingshoofd wil ik graag nog lang mijn bijdrage leveren aan de afdeling en aan de Belastingdienst.”

Gina Koobs is per 1 november 2022 waarnemend afdelingshoofd Analytische Cognitieve Technologie (ACT). Daarvoor werkte Gina al als teamleider binnen de Belastingdienst. Gina studeerde Engelse Taal en cultuur met specialisatie Computer Taalkunde aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Omdat er binnen de directie Generieke Voorzieningen grote behoefte is aan continuïteit en Gina Koobs naar volle tevredenheid functioneerde als waarnemend afdelingshoofd en MT-lid bij de directie, is besloten een procedure te volgen met een gerede kandidaat.