Meint Feenstra afdelingshoofd Aan- en Verkoop Rijksvastgoedbedrijf bij BZK

Meint Feenstra wordt met ingang van 1 januari 2024 benoemd tot afdelingshoofd Aan- en Verkoop Rijksvastgoedbedrijf bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Drs M.E. (Meint) Feenstra FRICS is op dit moment werkzaam als Global Director Real Estate bij Royal Philips. Hij heeft hier in de afgelopen 10 jaar een wereldwijd Vastgoed transactie model ontwikkeld en gemanaged en was operationeel betrokken bij verschillende soorten transacties (waaronder aankopen, disposities, lease-sale back en huuractiviteiten) in EMEA (Europe, Middle East, Africa). Hierbij is de portefeuille van Philips grotendeels gestroomlijnd en geoptimaliseerd.  Hiervoor was hij 14 jaar werkzaam binnen ING Groep enerzijds als Real Estate verantwoordelijke en anderzijds in verschillende (bank) managementfuncties. Meint is een hands-on senior manager met een ruime internationale ervaring in het corporate vastgoed, een uitgebreid vastgoednetwerk en een zeer gedegen kennis van vastgoedtransacties (inclusief financieringen en waarderingen).

Het afdelingshoofd Aan- en Verkoop bij het Rijksvastgoedbedrijf heeft als opgave om samen met de vier teams - van in totaal ruim 75 professionals - het rijksvastgoed zo in te zetten dat het bijdraagt aan een optimaal financieel en maatschappelijk rendement gerelateerd aan de strategische opgaven van het regeerakkoord. Steeds vaker wordt van het RVB gevraagd om omgevingsbewust en gebiedsgericht te werken. Dat komt door nationale ontwikkelingen zoals de Omgevingswet, de energietransitie, kabinetsbeleid om te investeren in wonen en de regio en dergelijke. De randvoorwaarden daarbij zijn altijd “openbaar, marktconform en transparant”. De verkoopportefeuille is groot, divers en verspreid over het land. De grote diversiteit aan verkoop en gebiedsontwikkelingsprojecten betekent dat intern continu moet worden geïnvesteerd om al deze projecten op een goede manier uit te voeren, nu en in de toekomst.

Meint Feenstra: “Ik krijg energie van projecten op het snijvlak van verschillende belangen en stakeholders. Door mijn ervaring met alle mogelijke vastgoed transacties denk ik een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere professionalisering van het Rijks Vastgoed Bedrijf. Met name de maatschappelijke component waarbij het Rijksvastgoed wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling van Nederland, vind ik hierbij erg interessant.”

Tessa Flantua, kwartiermakend directeur Gebieds- en Vastgoedontwikkeling: “Met Meint hebben we een enthousiaste en inhoudelijk stevige manager aangenomen die samen met de sectiehoofden de ingezette koers voor verkoop verder kan vormgeven. Meint brengt zowel op strategisch als inhoudelijk vak een berg expertise mee en is enorm gedreven deze expertise voor het belang van Nederland in te zetten.”

Meint studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is gekwalificeerd als Fellow binnen de Royal Institute of Surveyors.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en heeft hierbij hulp ingeschakeld van een extern executive search bureau in het vastgoeddomein.

De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.