Stijn van Bruggen afdelingshoofd Schulden bij SZW

Stijn van Bruggen start met ingang van 1 december 2023 als afdelingshoofd Schulden bij de programmadirectie Armoede en Schulden, een onderdeel van de directie Participatie en Decentrale Voorzieningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Stijn van Bruggen

Stijn gaat leidinggeven aan de afdeling Schulden en wordt samen met zijn team verantwoordelijk voor beleidswerkzaamheden op het gebied van schulden, waaronder een aantal fundamentele wetswijzigingen die aangekondigd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld wijzigingen in de wet schuldbemiddeling en wetgeving rondom private en publieke invordering en beslaglegging. Daarvoor gaan zij werken in verschillende programma’s die passen binnen de programmalijnen “een overheid die werkt voor mensen” en “sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst”. Dit doen zij in nauwe samenwerking en andere departementen en overheden en in het bijzonder met JenV en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) als vertegenwoordiger van de gemeenten.

Justine Ruitenberg, programmadirecteur Armoede en Schulden: “Het is heel fijn dat Stijn bij SZW komt werken in de functie van afdelingshoofd Schulden. Hij heeft veel kennis van participatievoorzieningen en decentrale voorzieningen en van wetgevingstrajecten. Ook heeft hij een groot netwerk bij de Rijksoverheid en lagere overheden. Daarmee is hij van grote waarde voor de medewerkers van de afdeling en het managementteam. Daarnaast heeft hij ervaring met politiek-bestuurlijke advisering, wat belangrijk is bij deze beleidsonderwerpen die grote belangstelling vanuit de politiek hebben. Bovendien heeft hij een coachende leiderschapsstijl die aansluit bij de behoefte van de medewerkers van de afdeling.”

Stijn: “Ik ben zeer enthousiast over mijn benoeming bij de programmadirectie Armoede en Schulden. In mijn functie bij de hersteloperatie kinderopvangtoeslag heb ik gezien hoe groot de impact is van (langdurige) schuldenproblematiek. Ik ben dan ook zeer gemotiveerd om samen met het team een bijdrage te leveren aan het voorkomen en oplossen van problematische schulden.”

Stijn werkte als hoofd Herstelbeleid en Parlementaire Zaken bij het ministerie van Financiën. Daarvoor werkte hij in verschillende functies voor het ministerie van SZW, waaronder als manager Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers bij de directie Participatie en Decentrale Voorzieningen.

Stijn heeft de universitaire opleiding Europese Bestuurskunde afgerond aan de Universiteit Twente. Daarnaast heeft hij diverse leiderschapsprogramma’s gevolgd.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van SZW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.