Martine Hoeksma afdelingshoofd Duurzame Scheepvaart bij IenW

Martine Hoeksma start per 8 januari 2024 als afdelingshoofd Duurzame Scheepvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Martine Hoeksma

Nederland heeft zich op basis van nationale en internationale afspraken gecommitteerd aan een klimaatneutrale zeevaart en binnenvaart in 2050 met tussendoelen voor 2024 en 2030. Met de in Nederland aanwezige kennis en innovatiekracht kan en moet de scheepvaart een belangrijke bijdrage leveren en zich positioneren als koploper in het ontwikkelen van duurzame technieken. Bij de directie Maritieme Zaken is de nieuw ingerichte afdeling Duurzame Scheepvaart verantwoordelijk voor een toekomstgerichte beleidsaanpak. Denk hierbij aan de transitie naar duurzame energiedragers in de zee- en binnenvaart, de infrastructuur die daarvoor nodig is in Nederlandse havens, het internationaal normeren en beprijzen van (broeikasgas) uitstoot veroorzaakt door schepen, de financieringsopgave voor het verduurzamen van schepen en het stimuleren van innovaties.

Michiel van Kruiningen, directeur Maritieme Zaken: ‘Ik ben erg blij om Martine te mogen verwelkomen bij ons. Zij is een bevlogen, ervaren en mensgerichte leidinggevende met kennis over de technologische kant van de energietransitie. Met haar netwerk in de (corporate) wereld van verduurzaming halen we iemand in huis die een belangrijke bijdrage kan gaan leveren aan de opgave waar IenW voor de scheepvaartsector voor staat.’

Martine over haar benoeming: ´Deze baan past mooi bij mijn levenslange streven om een significante bijdrage te leveren aan verbetering van het milieu. Ik vind het een eer om bij de Rijksoverheid en vanuit het maatschappelijk belang aan de verduurzamingsopgave voor de scheepvaart te mogen gaan werken. Tijdens de sollicitatieprocedure werd ik geïnspireerd door de passie van de mensen bij IenW en door de nadruk die lag op hoe de verschillende opgaven centraal staan - over de afdelingen heen. Dit sluit goed aan bij mijn leiderschapsstijl. Ik kijk uit naar de samenwerking met het team van Duurzame Scheepvaart, met de collega’s binnen IenW en in de bredere overheid, en met belanghebbenden door de hele scheepvaartketen heen.´

Martine is momenteel programmamanager Energietransitie bij Shell Nederland. Daarvoor was zij onder andere werkzaam in diverse management – en leiderschapsrollen. waaronder Health Safety Environment Manager voor de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) en Waste Lead bij de Shell Group milieuafdeling. Ze studeerde Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Delft.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.