Carsten Herstel directeur-generaal Langdurige Zorg bij VWS

Carsten Herstel wordt directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 februari 2024.

Carsten Herstel

Werken aan een betere ondersteuning en zorg voor jong en oud, voor mensen met een beperking, met een psychische stoornis, is relevanter dan ooit. De vraag naar (langdurige) zorg neemt de komende jaren fors toe en de capaciteit van de ondersteuning en zorg kan dat niet zonder meer bijbenen. De kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg staan hiermee onder druk. Ook de complexiteit van de zorgvraag neemt toe en er is steeds meer behoefte aan het organiseren van de zorg over de grenzen van onze stelsels heen. De afgelopen periode zijn met partijen uit het veld al verschillende programma’s, akkoorden en agenda’s afgesloten. De directeur generaal geeft leiding aan het directoraat-generaal en zet samen met directeuren en de bestuurlijke partners op strategisch niveau de koers uit voor de invulling van de veranderopgaven van de (langdurige) zorg en jeugd in Nederland.

Marcelis Boereboom, secretaris-generaal ministerie van VWS: “Ik ben zeer enthousiast dat Carsten de overstap naar VWS wil maken. Wij krijgen met Carsten niet alleen een ervaren DG, maar ook iemand met veel ervaring op het sociaal domein, en met het jeugdbeleid. Die kennis en ervaring komt bij VWS uitstekend van pas.”

“Vol enthousiasme werken aan het verbeteren en innoveren van de langdurige zorg en de jeugdzorg. Daar zie ik enorm naar uit,” aldus Carsten Herstel. “Met de krapte op de arbeidsmarkt en de oplopende zorgkosten is het een ingewikkelde opdracht die volgens mij alleen kan slagen in directe verbinding met jeugdigen, ouderen en mensen met een beperking, en wanneer we bereid zijn om over grenzen van organisaties en stelsels heen samen te werken, als één team. Dat is ook mijn ervaring in het sociale domein van de afgelopen periode. Met alle partners en collega’s zet ik me daar de komende jaren graag voor in.”

Mr. C.A. (Carsten) Herstel is sinds juni 2019 directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was hij directeur Sanctietoepassing en Jeugd, tevens plaatsvervangend (en deels ook waarnemend) directeur-generaal Politie, Straffen en Beschermen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder vervulde hij onder meer diverse functies bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, waaronder algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Carsten Herstel studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.