José van Aerle hoofddirecteur Financiën en Control bij Defensie

José van Aerle wordt hoofddirecteur Financiën en Control bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 februari 2024.

José van Aerle

De geopolitieke ontwikkelingen hebben de noodzaak van een sterke krijgsmacht helder gemaakt. De komende jaren wordt volop geïnvesteerd in Defensie. De hoofddirecteur Financiën en Control (HDFC) heeft een belangrijke rol om dit in goede banen te leiden. Met de oplopende middelen van meer dan 5 miljard en een begroting oplopend naar meer dan 20 miljard moet versnelling worden gerealiseerd om de slagkracht van de krijgsmacht te vergroten. Dit vraagt om een HDFC met ervaring met financieel-economisch beleid en financiële sturing in een complexe omgeving, met zicht op het financieel-economisch beleid van de Rijksoverheid en die de beschikking heeft over een relevant netwerk.

Jose van Aerle: “Defensie gaat de komende jaren grote investeringen doen om de krijgsmacht te versterken. Rechtmatigheid en doelmatigheid van investeringen moeten daarbij hand in hand gaan met het vergroten van het realisatievermogen en de slagkracht. Mijn kennis en ervaring in financieel management en beheersing bij grote en complexe uitvoeringsorganisaties komen hierbij goed van pas. Ik zie ernaar uit om bij te dragen aan de veiligheid en bescherming van burgers.”

“Ik verheug me op de samenwerking met José. Ze heeft brede ervaring bij diverse organisaties, zoals Rijkswaterstaat, Tilburg en de Belastingdienst,” aldus Maarten Schurink, secretaris-generaal van Defensie. “De ervaring die ze heeft opgedaan, gaat ons helpen om de groei van onze organisatie vorm te geven.”

Mr. J.A.M. (José) van Aerle is sinds september 2018 Chief Financial Officer en tevens lid van het bestuur bij Rijkswaterstaat, uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarvoor was zij clusterdirecteur Centrale Administratieve Processen bij de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën. Eerder was ze onder andere directeur Bedrijfsvoering en Dienstverlening bij de gemeente Tilburg en begon ze haar loopbaan als inspecteur bij de Belastingdienst, waar ze daarna diverse managementfuncties vervulde.

José van Aerle studeerde af in Fiscaal Recht aan de Universiteit Tilburg.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Defensie ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.