Vincent Roozen secretaris-generaal BZK

Vincent Roozen wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 februari 2024.

Vincent Roozen

De secretaris-generaal is de verbindende factor tussen de politiek-bestuurlijke wereld, de andere ministeries, medeoverheden en de uitvoering. De SG is eindverantwoordelijk voor het hele ministerie van BZK, waar wordt gewerkt aan een diversiteit aan onderwerpen. En hoe divers ook, ze gaan allemaal over het bewaken en beschermen van en bouwen aan de basis van onze samenleving. Of het nu gaat om het versterken van de democratie, goed en slagvaardig openbaar bestuur, gelijke kansen voor iedereen, online en offline, of een dak boven ieders hoofd. Uitgangspunt daarbij is de Grondwet. De SG zorgt er samen met collega’s uit de Bestuursraad voor dat er een veilige, prettige en inclusieve omgeving is om hieraan te werken, en waarborgt de omgangsvormen hiervoor. Daarnaast draagt de SG van BZK bij aan innovatie van de Rijksdienst en het bevorderen van vertrouwen in de Rijksoverheid.

“Vincent Roozen beschikt over de kwaliteiten om samen met de leden van de Bestuursraad sturing te geven aan de opgaven van het ministerie van BZK,” aldus Bas van den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën die optreedt als vacaturehouder. “Door zijn hele brede en jarenlange ervaring in het lokale bestuur, zijn netwerk binnen het Rijk en het openbaar bestuur, zijn proactieve houding, en zijn aandacht voor zowel de uitvoeringspraktijk als het effect van het overheidshandelen op mensen, zal Vincent de samenwerking tussen (mede)overheden en ministeries nog verder kunnen verbeteren. Ik kijk uit naar de samenwerking met Vincent in het SGO.”

“Vanuit een open en nieuwsgierige houding verbinding maken, verschillende standpunten erkennen en proberen die dichterbij elkaar te brengen. En een omgeving creëren waarin je sámen het verschil maakt voor een ander. Dat is mijn drijfveer en ik kijk er enorm naar uit daarmee aan de slag te gaan binnen BZK,” zegt Vincent Roozen over zijn benoeming. “Gemeente Rotterdam is wat dat betreft voor mij een geweldige leerschool geweest. Samen met de collega’s van BZK en de andere ministeries, onze vele samenwerkingspartners en bewindspersonen werken voor Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Ik ga ervoor!”

V.J.M. (Vincent) Roozen is sinds oktober 2018 gemeentesecretaris en algemeen directeur bij de gemeente Rotterdam. Daarvoor vervulde hij diverse andere managementfuncties bij de gemeente Rotterdam. Hij was onder andere concerndirecteur Werk & Inkomen, directeur Publieke Gezondheid & Zorg, directeur Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam-Rijnmond en directeur Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer. Vincent Roozen studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.