Marten van den Berg directeur-generaal Agro bij LNV

Marten van den Berg wordt directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 januari 2024.

Marten van den Berg

Nederland staat voor grote opgaven in de fysieke leefomgeving. De komende jaren werken we aan de transitie van het landelijk gebied. Deze transitie van het landelijk gebied vraagt ook binnen de landbouw grote veranderingen om tot een duurzame en toekomstbestendige sector te komen. De directeur-generaal Agro werkt aan belangrijke maatschappelijke opgaven vanuit de samenhang tussen de transitie van de landbouw, voedsel en leefomgeving. De DG Agro maakt inzichtelijk wat deze transitie betekent, door op strategisch niveau aan te geven wat er van de samenleving en ondernemers gevraagd wordt. De samenleving en stakeholders hierbij te betrekken, zowel voor het draagvlak van deze omslag als voor de kwaliteit van de te nemen beslissingen. De DG AGRO heeft een prominente rol in het complexe krachtenveld van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, medeoverheden en de landelijke politiek.

Jan-Kees Goet, secretaris-generaal LNV: “Ik ben blij met de komst van Marten naar LNV. Met zijn kennis en ervaring kan hij een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van de landbouw naar een duurzame sector met toekomstperspectief.”

“Ik verheug me enorm op het mogen werken aan een van de grootste maatschappelijke vraagstukken van de komende jaren: duurzame voedselzekerheid. De landbouwsector is geen onbekende voor mij. Bij de ministeries van Economische Zaken, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Buitenlandse Zaken en op de ambassade heb ik intensief samengewerkt met heel veel enthousiaste collega’s van LNV,” aldus Marten van den Berg. “Heel veel landen in de wereld kijken met jaloerse blikken naar de Nederlandse land en tuinbouwsector. En om nu samen met zo veel nieuwe collega’s en met onze externe stakeholders een transitie helpen vorm te geven waarbij de landbouw op lange termijn duurzaam is en voor diegenen die daarin werken een goed verdienmodel heeft, lijkt me fantastisch.”

Drs. M.C. (Marten) van den Berg was tot voor kort ambassadeur in India, sinds augustus 2018. Daarvoor was hij directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen (BEB) en plaatsvervangend directeur-generaal BEB bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder vervulde hij bij het toenmalige ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de functie van pDG Buitenlandse Economische Betrekkingen, tevens directeur Economische diplomatie en transitie en bij het toenmalige ministerie van Economische Zaken was hij pDG Buitenlandse Economische Betrekkingen en later tevens directeur Internationaal ondernemen.

Marten van den Berg studeerde Algemene economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.