Gerard van Ballegooij directeur directie Europese en Internationale Aangelegenheden bij JenV

Gerard van Ballegooij wordt per 15 januari 2024 directeur directie Europese en Internationale Aangelegenheden binnen het secretaris-generaal-cluster (SG Cluster) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Gerard van Ballegooij

Gerard van Ballegooij is sinds 1 september 2016 directeur directie Juridische en Operationele Aangelegenheden binnen het directoraat-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (DGRR) bij JenV. Tot 2016 was hij plaatsvervangend directeur/hoofd Juridische Zaken bij de directie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij onder andere juridisch adviseur bij de European Data Protection Supervisor in Brussel, hoofd team Bestuurlijke en Juridische aangelegenheden bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en vervulde hij functies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Universiteit Leiden. Gerard van Ballegooij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Ook heeft hij deelgenomen aan het ABD Kandidatenprogramma.

Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal: “Ik ben blij met de benoeming van Gerard. De kennis en ervaring die hij eerder heeft opgedaan, is zeer waardevol voor DEIA en behouden we met zijn overstap naar deze functie voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.”

Gerard van Ballegooij: ”Een nieuw kabinet en dus ook waarschijnlijk nieuwe bewindspersonen op JenV, een nieuwe Europese Commissie, de oorlog in Oekraïne, de mogelijke uitbreiding van de EU, spanningen in het Midden-Oosten, 2024 is een uitdagend jaar om de directie DEIA onder mijn hoede te nemen. Het is voor mij een grote eer en verantwoordelijkheid om met mijn Europese en internationale ervaring een bijdrage te mogen leveren aan alle uitdagingen waar DEIA voor staat. Mijn enthousiasme, energie en resultaatgerichtheid die ik als directeur JOA heb ingezet voor dossiers zoals MH17, het Ljubljana Den Haag Verdrag en voor het tot stand brengen van rechtshulp- en uitleveringsverdragen met de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Colombia ga ik nu met volle overtuiging samen met de professionals van de directie en mijn nieuwe collega MT-leden voor DEIA inzetten.”

Deze benoeming is tot stand gekomen door een ruil geïnitieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.