Corry Brooijmans afdelingshoofd Risicobeoordeling BuRO bij de NVWA

Corry Brooijmans start per 12 februari 2024 als afdelingshoofd Risicobeoordeling binnen Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) bij het het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Corry Brooijmans

Met de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling NVWA (WOR) als wettelijk kader beoordeelt Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) risico’s op verschillende terreinen van de NVWA. Daarbij neemt BuRO een onafhankelijke positie in ten opzichte van het risicomanagement dat wordt gevormd door de NVWA en de beleidsministeries van LNV en VWS. Om haar publieke taak goed uit te kunnen voeren is BuRO continu in ontwikkeling om maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe wetenschappelijke inzichten door te vertalen naar beoordelingen en adviezen. Daarbij staat BuRO in nauw contact met de NVWA, de ministeries van VWS en LNV en nationale en internationale kennisinstituten en universiteiten. Als afdelingshoofd Risicobeoordeling levert Corry een belangrijke bijdrage in het positioneren van BuRO als gezaghebbend gesprekspartner en adviseur voor zowel de beleidsdepartementen als kennisinstituten en het bestendigen en uitbouwen van het (inter)nationale netwerk samen met de professionals in de afdeling.

Na haar studie Landbouwplantenteelt (Plantenziektenkunde & Voorlichtingskunde) aan de Landbouwuniversiteit Wageningen heeft Corry verschillende functies vervuld op het gebied van onderwijs en onderzoek op het terrein van gewasbescherming. Hierbij deed zij zowel nationaal bij de Landbouwuniversiteit als internationaal via het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Planteziektenkundige Dienst ervaring op. Vervolgens ging Corry aan de slag als teamleider afdeling Toezichtsontwikkeling en Beleid bij de NVWA, waar zij verantwoordelijk was voor beleidsadvisering en toezicht ontwikkeling op verschillende domeinen. Daarna maakte zij de stap naar hoofd afdeling Beleid I Divisie Landbouw & Natuur bij de NVWA. Ze was verantwoordelijk voor de advisering van onder andere LNV en Ctgb en de internationale vertegenwoordiging van haar afdeling. Sinds 2017 heeft Corry als hoofd afdeling Stoffenmonitoring en Onderzoek stikstof bij het RIVM verantwoordelijkheid gedragen voor een afdeling van 35 medewerkers die werkten aan de programma’s Emissieregistratie en Onderzoek Stikstof. Onder haar leiding zijn deze werkzaamheden in programma’s vormgegeven om zo de kwaliteit en governance ervan sterk te verbeteren. 

Dick Sijm, directeur Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO): “Ik ben ontzettend blij om zo’n ervaren leidinggevende als Corry bij BuRO te hebben. Zij heeft al zoveel managementervaring in een wetenschappelijke en adviserende omgeving dat ik er alle vertrouwen in heb dat ze snel zal aarden en bij zal dragen aan de maatschappelijke impact die BuRO nastreeft, met oog voor haar medewerk(st)ers.”

Corry Brooijmans over haar benoeming: “Het BuRO speelt een belangrijke rol voor de NVWA en de beleidsmakers als het gaat om eventuele risico's voor bijvoorbeeld de voedselveiligheid, productveiligheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en natuur. Het is voor mij een eer daaraan te mogen bijdragen met mijn ervaring. Ik kijk ernaar uit om samen met alle collega's van het BuRO me hiervoor in te kunnen gaan zetten."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en  de NVWA ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.