Alexia Michel afdelingshoofd Zeehavens bij IenW

Alexia Michel start per 5 februari 2024 als afdelingshoofd Zeehavens bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Alexia Michel

De afdeling Zeehavens is één van de afdelingen van de directie Maritieme Zaken en is enerzijds verantwoordelijk voor de bereikbaarheid, concurrentiepositie en de toekomstbestendigheid van onze zeehavens én anderzijds voor de maritieme veiligheid. Het samen met de zeehavens vormgeven van de energietransitie is een van de uitdagingen.

Voor de vijf nationale zeehavens is het van belang dat er een gelijk speelveld met andere Europese havens is. En ook dat er een adequate ruimtelijk-economische inpassing en een goede (maritieme) toegang is. Daarnaast wordt maritieme veiligheid steeds belangrijker, dit omvat zowel nautische veiligheid (safety) als maritieme security. Safety richt zich op de veiligheid van het scheepvaartverkeer van en naar de havens. Het gaat dan onder andere om verkeersregels en verkeerbegeleiding. Maritieme security ziet toe op de beveiliging tegen moedwillige aantasting van het fysieke domein, systemen en bedrijfsprocessen en op ondermijning in de havens.

Michiel van Kruiningen, directeur Maritieme Zaken, is erg blij dat Alexia de directie komt versterken en het managementteam weer compleet maakt. ‘Ze brengt veel ervaring vanuit eerdere functies mee. Alexia heeft ook overtuigend duidelijk kunnen maken wat haar visie op de toekomst van de zeehavens is en brengt veel Haagse ervaring en een breed netwerk mee. Met name haar ervaringen met de energietransitie zijn belangrijk voor de opgaves waar ook de zeehavens voor staan.’ Daarnaast heeft Michiel Alexia leren kennen als een prettig persoon, een mensgerichte, maar ook een krachtige leidinggevende. ‘Ik verheug me erg op de samenwerking en om samen een bijdrage te leveren aan een krachtig zeehavenbeleid.’

Alexia over haar benoeming: ‘Duurzaamheid en het meekrijgen van sectoren in verandering loopt als een rode draad door de verschillende functies die ik heb bekleed. In de martieme sector, die economisch belangrijk voor Nederland is, gaat de komende jaren veel veranderen. Ik draag graag bij aan die verandering, zoals het samen met de zeehavens mogelijk maken van de energietransitie. Ook de uitdagingen rond  maritieme veiligheid worden steeds groter. Ik kijk er enorm naar uit om met de enthousiaste en deskundige collega’s van de afdeling Zeehavens en het MT Maritieme Zaken een bijdrage te leveren aan de toekomstbestendigheid van de Nederlandse zeehavens.'
Alexia is momenteel programmamanager Duurzame Energiedragers bij de directie Duurzame Mobiliteit van het ministerie van IenW. Daarvoor was zij onder andere werkzaam in diverse functies bij het ministerie van LNV, waaronder programmamanager/MT-lid Topsectoren & Innovatie en clustercoördinator Voedselkwaliteit. Zij begon haar loopbaan bij de Rijksoverheid in 2001 bij het ministerie van BZK. Alexia studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van IenW ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.