Adrian Los directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij BZK

Adrian Los wordt met ingang van 26 februari 2024 directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Adrian Los

A.A. (Adrian) Los is zijn hele loopbaan actief in het domein van de ruimtelijke ontwikkeling. Hij is opgeleid als geograaf aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2018 is hij directeur Stedelijke Ontwikkeling bij de gemeente Leiden. Daarvoor was Adrian clusterdirecteur Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondzaken bij de gemeente Ede.

De grote ruimtelijke vraagstukken van deze tijd (waaronder het tekort aan woningen en klimaatverandering) zijn groot en urgent. De directeur zal zich met die vraagstukken bezighouden en werken aan de nieuwe Nota Ruimte. De Nota stelt straks concrete kaders van waaruit het Rijk samen met de medeoverheden wil sturen op de ruimte. De directeur en de directie Ruimtelijke Ontwikkeling zullen zorgen voor input uit het werkveld en voor effectieve uitvoering van de strategie die in de Nota wordt neergelegd. Ook gaat de directeur aan de slag met de doorontwikkeling van de mooie directie Ruimtelijke Ontwikkeling.

Adrian Los: “In de afgelopen paar jaar is het Rijk weer terug op het terrein van de ruimtelijke ordening en heeft ze regie genomen op de woningbouw. Er zijn nog talloze vraagstukken en uitdagingen waar we in dit land een antwoord op moeten vinden en waar het Rijk een cruciale rol speelt, van klimaatadaptatie en stikstofreductie tot woningbouw, energie-infrastructuur en ruimte voor werk. Na vele jaren in de ruimtelijk ontwikkeling van Amsterdam tot Leiden, wil ik hier graag met de directie Ruimtelijke Ontwikkeling een bijdrage aan leveren. In deze directie draait het om vormgeven aan samenwerking met de andere overheden en departementen, om inzichten van buiten naar binnen te brengen en tegelijk om beleid en voornemens in actie om te zetten. En met het programma Mooi Nederland geven we kaders voor het bekrachtigen van de ruimtelijke kwaliteit en bieden we nieuwe oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Ik hoop een geolied team te vormen met mijn collega’s. Ik wil graag mijn interesse en begrip van de opgaven in de provincies, steden en regio’s benutten. Last but not least hoop ik samen met alle partijen woorden en daadwerkelijke actie zo dicht mogelijk bij elkaar brengen.”

Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ontwikkeling: “Met Adrian halen wij een zeer ervaren directeur in huis. Ik kijk uit naar de komst en samenwerking met Adrian. Het is mooi dat hij zijn ervaring en perspectief vanuit de decentrale overheden in het fysieke domein kan inbrengen bij het vervolg van de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.