Christiaan Rebergen secretaris-generaal BZ

Christiaan Rebergen wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat zomer 2024 in.

portretfoto Christiaan Rebergen

De secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft leiding aan een ministerie dat midden in de actualiteit staat met permanente maatschappelijke en politieke aandacht. De SG is het boegbeeld en werkt samen aan wereldwijde stabiliteit, die ook bijdraagt aan veiligheid in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is er voor Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of reizen en advies of hulp nodig hebben, maar ook om kansen te creëren en deuren te openen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De grote politieke belangstelling, de veelheid aan onderwerpen en de complexiteit van deze internationaal werkende organisatie vragen regelmatig om ingewikkelde keuzes.

“Ik kijk ernaar uit om terug te keren bij het ministerie waar ik 16 jaar met veel plezier gewerkt heb,” aldus Christiaan Rebergen. “In een nieuwe rol als SG, en in andere tijden. In een onrustige wereld, minder veilig, minder stabiel, waarin het volgens mij belangrijker is dan ooit om verbonden te zijn met die wereld.”

Secretaris-generaal van Justitie en Veiligheid Dick Schoof, die optreedt als vacaturehouder: “In zijn vorige functie, zowel bij het ministerie van Financiën als bij Buitenlandse Zaken, heeft Christiaan laten zien dat hij uitstekend een grote organisatie kan leiden. Maar minstens zo belangrijk is dat hij daar ervaring heeft opgedaan in een zeer dynamisch, internationaal krachtenveld, waar de verhouding tussen organisaties en landen onder grote druk staan.”

Drs. A.C.C. (Christiaan) Rebergen is sinds juni 2018 thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën. Daarvoor was hij directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder vervulde hij bij hetzelfde ministerie onder meer de functie van plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking, en de functie van ambassadeur Publiek Private Samenwerking en Millenniumdoelen. Christiaan Rebergen studeerde Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.