Heleen Bakker directeur-generaal Europese samenwerking bij BZ

Heleen Bakker wordt directeur-generaal Europese samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat najaar 2024 in.

Heleen Bakker

De directeur-generaal Europese Samenwerking (DGES) draagt zorg voor een goed gecoördineerd Nederlands beleid ten aanzien van Europa en de Europese Unie. Ze is verantwoordelijk voor consulaire dienstverlening, het visumbeleid en visa-gerelateerde diensten en het Internationaal Cultuurbeleid. De DGES adviseert de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken, met name waar het gaat om onderhandelingen in de EU. Daarbij worden binnenlandse politieke belangen vertaald naar de Europese context en vice versa.

"Wat in het buitenland gebeurt, slaat ook in Nederland neer. Een open deur, maar des te belangrijker dat we in Europa en daarbuiten opkomen voor wat voor ons land belangrijk is, op een overtuigende en constructieve manier. Europa staat ons dan het meest nabij: daar zullen we een groot deel van onze opgave moeten verwezenlijken,” aldus Heleen Bakker. “Ik kijk er ontzettend naar uit als directeur-generaal Europese samenwerking mede vorm te mogen geven aan de Nederlandse inzet, in onze buurlanden en in Brussel, samen met alle collega's in Den Haag en op onze ambassades. Samenwerking en resultaat zijn belangrijk voor mij, en ik hoop een betrokken en benaderbare bestuurder te kunnen zijn bij Buitenlandse Zaken."

Paul Huijts, secretatis-generaal Buitenlandse Zaken: “Ik ben erg blij met de benoeming van Heleen Bakker tot directeur-generaal Europese Samenwerking met ingang van zomer 2024. Heleen heeft grote ervaring op het terrein van Europees beleid en kent vanuit haar werk bij BZ en EZK zowel het Brusselse als het Haagse speelveld goed. Daarnaast is ze ook zeer gemotiveerd om de verantwoordelijkheid te nemen voor het belangrijke consulaire werk dat wereldwijd een visitekaartje is van BZ.”

Drs. H.E. (Heleen) Bakker is sinds augustus 2020 directeur Europese en Internationale Zaken bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarvoor was zij plaatsvervangend Chef de Poste en hoofd Politieke Afdeling op de Nederlandse ambassade in Washington. Eerder was Heleen onder andere (plaatsvervangend) hoofd van de directie Integratie Europa/Extern beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Heleen Bakker studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.