Josefien van de Ven manager Mondiaal bij bij IenW

Josefien van de Ven start per 1 februari 2024 als nieuwe manager Mondiaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Josefien van de Ven

De grote opgaven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beperken zich niet tot Nederland, maar gaan over landsgrenzen heen. Denk aan klimaatverandering, circulaire economie, toekomstbestendige mobiliteit en een gezonde, schone en veilige leefomgeving. IenW zet sterk in op internationale activiteiten om de nationale doelstellingen optimaal te ondersteunen en te versterken. De manager Mondiaal stuurt met haar team activiteiten en processen aan op het mondiale terrein.

Ilse Pauwels, directeur Internationaal: “Ik ben heel blij met de benoeming van Josefien. Haar drive en haar resultaatgerichtheid passen naadloos in de opdracht die onze directie Internationaal heeft. Daarnaast maakt haar brede ervaring zowel binnen departementen als daarbuiten dat Josefien een vliegende start kan maken. Josefien kijkt van nature breed, is reflectief, communicatief en ze enthousiasmeert. Kortom ik kijk uit naar de nieuwe invalshoeken die Josefien als MT lid en manager mondiaal binnen onze directie gaat brengen.”

Josefien over haar benoeming: “Oplossingen in de fysieke leefomgeving zoeken we vaak in de samenwerking tussen lokale, regionale en nationale partijen. Zeker in deze tijd dat er mondiaal veel in beweging is, en we voor stevige uitdagingen en transities staan, is het essentieel om de internationale dimensie een veel actiever onderdeel van de mix te maken. Ik ga daar heel graag mijn steentje aan bijdragen.”

Josefien is op dit moment MT-lid bij de directie Algemeen Strategisch Advies van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze studeerde Antropologie aan de Universiteit Leiden en Milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Als milieuwetenschapper houdt zij zich al bijna 20 jaar bezig met de fysieke leefomgeving. Als beleidsadviseur, als managementconsultant, als onderhandelaar, als fondsmanager, als financieel consultant en als strateeg. In die context heeft zij ruime ervaring met interdepartementale, interbestuurlijke en internationale samenwerking, en met het adviseren van de ambtelijke top. Die ervaring heeft zij opgedaan bij de ministeries van EZK, BZK en IenW. Bij Royal Haskoning en ERAC Impact lag haar focus met name op relaties met het bedrijfsleven en de financiële sector.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van IenW ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.