Fleur ter Borg afdelingshoofd ICT-diensten en Voorzieningen bij BZK

Fleur ter Borg start op 1 februari 2024 als afdelingshoofd ICT-diensten en Voorzieningen bij de directie CIO Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Fleur ter Borg werkt sinds 2015 bij het Rijksvastgoedbedrijf en is op dit moment waarnemend afdelingshoofd Architectuur en Techniek. Daarnaast is zij sinds 2018 Sectiehoofd Digitalisering en Beveiliging. Daarvoor was zij bij Neuf & Associates (voorheen CapNeuf) managing partner en (senior) procesmanager en startte zij haar carrière als adviseur bij ARCADIS. Fleur studeerde Bouwkunde aan de TU Delft.

De opgaven waar Fleur zich mee bezig gaat houden zijn onder andere het professionaliseren en formaliseren van het CTO-stelsel, het professionaliseren van de aansturing van de belangrijkste leveranciers op het gebied van Rijksbrede voorzieningen en het doorontwikkelen en stimuleren van, en toezien op, de naleving en het conformeren aan de CIO Rijkskaders en regelgeving binnen het ICT-landschap. Ook fungeert het afdelingshoofd als technisch geweten en treedt op als Chief Technology Officer Rijk. Er wordt nauw samengewerkt met de CIO’s, CTO’s, hun ondersteunende offices, uitvoeringsorganisaties op gebied van ICT en ook commerciële ICT-leveranciers. Ook gaat het afdelingshoofd aan de slag met het versterken en doorontwikkelen van de afdeling.

Fleur ter Borg: “De maatschappelijke relevantie van digitalisering is groot. Voor een betrouwbare digitale (werk-)omgeving is een robuust ICT landschap de basis. De menselijke factor is hier in cruciaal. Zowel in de toepassing, als in de ontwikkeling. Het (nog) dichter bij elkaar brengen van beleid en uitvoering is daarvoor essentieel, met oog voor de diversiteit van de verschillende werkomgevingen die we kennen. De veranderopgave als gevolg van de digitalisering is volop gaande en vaak nog niet vanzelfsprekend. Juist in die trajecten kunnen we het verschil maken. Ik kijk er naar uit om daar met elkaar richting en invulling aan te mogen geven. Mijn mensgerichte aanpak, technische achtergrond en ervaring bij een uitvoeringsorganisatie neem ik hierin mee.”

Aart van der Vlist, a.i. directeur CIO Rijk: “Met Fleur krijgen we er een echte verbinder en ervaren ‘digital leader’ bij in het directieteam van CIO Rijk! Ik zie er naar uit met haar de architectuur, CTO en generieke voorzieningen Rijk verder te brengen! Ze brengt de daarvoor ruime kennis van de uitvoering én verbindende daadkracht mee.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.