Gerco van der Wilt kwartiermakend afdelingshoofd Informatiemanagement Bedrijfsvoering en tevens plaatsvervangend directeur Informatievoorziening voor EZK en LNV

Gerco van der Wilt wordt met ingang van 1 maart 2024 kwartiermakend afdelingshoofd Informatiemanagement Bedrijfsvoering en tevens plaatsvervangend directeur Informatievoorziening voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Gerco van der Wilt werkt sinds 2020 bij de Veiligheidsregio Utrecht als hoofd van de afdeling ICT Beheer & Informatievoorziening en als CIO. Van 2011 tot 2020 werkte hij in verschillende (management)posities bij Achmea en daarvoor langere tijd bij ING. Gerco studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Het kwartiermakend afdelingshoofd voor Informatiemanagement Bedrijfsvoering/ plaatsvervangend directeur informatievoorziening is onderdeel van het DT van de directie Informatievoorziening (IV) die werkt voor de ministeries van EZK én LNV. Zowel EZK als LNV staan voor grote maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie, het klimaat en stikstof. Uitdagingen voor de directie IV hierbij zijn onder andere: datagedreven werken, een goede informatiehuishouding, I in het hart van beleid en ontwikkelingen rondom huisvestingsconcepten en werkomgeving. Gerco geeft mede richting aan een stevige veranderopgave die de directie in staat stelt om toekomstgericht de strategische doelen te kunnen (blijven) halen.

Een belangrijke verantwoordelijkheid van Gerco is ook het versterken van de regierol op de zogenaamde Shared Services Organisaties (SSO’s). Ook vervult hij namens de directie de opdrachtgeversrol richting diverse grote ICT-projecten. Daarbij heeft Gerco een belangrijke taak in het moderniseren van de ICT-infrastructuur waarbij de verdere beweging wordt gemaakt van maatwerk naar meer generieke diensten, waaronder ook een migratie naar nieuwe systemen.

Gerco van der Wilt: “Richting geven aan de ontwikkeling van de IT dienstverlening voor EZK & LNV en daarmee bijdragen aan de grote uitdagingen als klimaat, stikstof en innovatie, wat wil je nog meer. Ruim 3 jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar het publieke domein. Dan zie je ineens elke dag waar je het voor doet. Deze stap geeft de kans om nog meer te kunnen bijdragen. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s in de gehele IT keten onze organisatie te inspireren en enthousiasmeren voor de digitale transformatie en zo een toekomstbestendige informatie gestuurde werkomgeving te creëren.”

Nienke Weegink, directeur Informatievoorziening: “Gerco heeft ruime ervaring in de IT en Operations, in project- en people management, opgedaan bij ING, Achmea en recent ook in het publieke domein bij de Veiligheidsregio Utrecht. Gerco weet wat het is om te werken in een complexe omgeving en weet met zijn aanstekelijke enthousiasme ideeën te vormen, draagvlak te creëren en dit ook te realiseren. Daarmee kan Gerco zorgen dat de ingezette verandering van de directie verbonden wordt met de belangen van de directies binnen de ministeries. We kijken uit naar zijn komst.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.