Fer Kortekaas plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering bij de Douane

Fer Kortekaas wordt per 1 februari 2024 benoemd als plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering bij de Douane, ministerie van Financiën.

Op het terrein van ‘Mensen en Middelen’ werkt de directie Bedrijfsvoering aan een verdergaande professionalisering. De operatie van de Douane staat centraal en we willen werken in effectieve en efficiënte procesketens. Om tot een goede klantbediening te komen moeten we vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten. Dit vraagt focus en doorontwikkeling. Hierin speelt de plaatsvervangend directeur bedrijfsvoering een belangrijke leidende rol. Op landelijk niveau levert de plaatsvervangend directeur een bijdrage aan de visieontwikkeling en strategische beleidsvorming. En deze zet zich in om voldoende mensen en middelen beschikbaar te krijgen en te houden voor het werk van de Douane. Dit vanuit de gedachte ‘Eén Douane Nederland’ waarbij samenwerking en afstemming met de verschillende stakeholders vanzelfsprekend zijn.

Het MT van de directie Bedrijfsvoering bestaat uit een directeur, een plaatsvervangend directeur en de teamleiders. De plaatsvervangend directeur is tevens verantwoordelijk voor de aansturing van het team Leiderschap & Cultuur.

Fer Kortekaas: “Al langer wil ik mij inzetten voor een organisatie met maatschappelijke impact en de Douane is bij uitstek zo’n unieke, innovatieve en dynamische organisatie die dat daadwerkelijk doet en daarin wereldwijd vooroploopt. Daarbij is de Douane door onder andere de ontvlechting uit de Belastingdienst en omvorming van de organisatie, de sterk groeiende E-Commerce en de nieuwe Europese Douane Unie (2028) volop in ontwikkeling, en dat spreekt mij enorm aan. Ik ben dan ook erg blij met deze benoeming en zie ernaar uit om samen met een professioneel en gedreven team actief te mogen bijdragen aan alle veranderopgaven en gezamenlijk verbeterstappen te zetten.”

Anita Ligthart, directeur Bedrijfsvoering: “We zijn verheugd met de benoeming van Fer omdat zijn expertise, ervaring en profiel uitstekend passen bij de complexe veranderopdracht waar wij als Bedrijfsvoering voor staan.”

Fer Kortekaas studeerde Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij bij de Koninklijke Luchtmacht als Liaison Officer bij de sectie HR-vernieuwing, waar hij zich bezighoudt met het Defensie-brede Project Dienjaar. Daarvoor was hij manager en bestuurder bij de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI), waar hij in verschillende rollen (CFO, CIO, CBO) leiding gaf aan Financiën, Bedrijfsvoering, ICT en de Digitale Transformatie. Daarnaast was hij bestuurslid van het LOI MBO College en LOI Hogeschool. Eerder vervulde Fer diverse financiële managementfuncties bij onder meer KLM Catering, NBM-Amstelland en KPMG Accountants.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Douane ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.