Richard van Hienen algemeen directeur Auditdienst Rijk bij Financiën

Richard van Hienen wordt algemeen directeur Auditdienst Rijk bij het ministerie van Financiën. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 15 april 2024.

Richard van Hienen

De Auditdienst Rijk (ADR) is de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid en de Audit Autoriteit in Nederland voor de Europese Commissie. De wettelijke taak van de ADR bepaalt dat de ADR rapporten uitbrengt bij de departementale jaarverslagen van alle ministers. Daarnaast onderzoekt de ADR op verzoek van de politieke en ambtelijke leiding van ministeries de beleids- en de bedrijfsvoering.

Bas van den Dungen, secretaris-generaal van Financiën: “Ik ben blij met de komst van Richard naar de ADR. De ADR staat de komende jaren voor diverse vraagstukken zoals het omgaan met schaarste op de arbeidsmarkt en de kansen van investeren in data-analyse en digitalisering. Met zijn ruime ervaring als registeraccountant en directeur bij onder andere het UWV, brengt Richard naast inhoudelijke kennis, ook ervaring mee met ingewikkelde vraagstukken en veranderingen in een politiek-bestuurlijke omgeving. Richard is mensgericht en verbindend, en ik kijk uit naar de samenwerking.”

“Met enthousiasme zet ik, als algemeen directeur Auditdienst Rijk, mijn passie voor organisatievraagstukken, bedrijfsvoering, informatievoorziening en HR in,” aldus Richard van Hienen. “Het is een voorrecht om leiding te geven aan een organisatie met zoveel deskundigheid, en ik kijk ernaar uit om samen met de collega’s van de ADR een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de overheid en haar transparantie.”

Drs. ing. J.P.M. (Richard) van Hienen RA is sinds 2019 directeur van de Auditdienst UWV. Daarvoor vervulde hij diverse managementfuncties bij verschillende organisaties. Hij was onder andere interim-afdelingshoofd Internal Audit bij het CAK, senior consultant bij interim- en adviesbureau Vanberkel Professionals, afdelingshoofd Interne Audit Dienst bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, leidinggevende van de Accountantsdienst van LNV en agrarisch ondernemer.

Richard van Hienen is Register Accountant en behaalde een Master of Science in Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Financiën ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.