Lisette de Ruigh kwartiermaker/beoogd directeur Slachttoezicht bij de NVWA

Lisette de Ruigh is benoemd als kwartiermaker/beoogd directeur Slachttoezicht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij start in deze functie per 15 februari 2024.

Lisette de Ruigh

Lisette de Ruigh is vanaf 15 september 2020 directeur Keuren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze directie wordt gesplitst in een directie Handelstoezicht en een directie Slachttoezicht. Lisette start met het bouwen van de nieuwe directie Slachttoezicht. Als directeur Slachttoezicht draagt ze bij aan het waarborgen van de voedselveiligheid en het dierenwelzijn binnen de gehele vleesketen van transport tot slachterij en het handhaven van regelgeving. Lisette heeft als directeur Keuren haar sporen binnen de NVWA verdiend. Recent is besloten dat Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) in de NVWA wordt ingevoegd. Daarmee werd de directie Keuren te groot en om focus aan te brengen in deze complexe sector is een splitsing voorgesteld.

Lisette is met haar achtergrond als dierenarts in combinatie met haar werk ervaring de aangewezen persoon om de directie Slachttoezicht te gaan leiden. Voor haar komst naar de NVWA was Lisette de Ruigh werkzaam als directeur bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, lid van de Raad van Toezicht bij Onderwijsgroep Noord en lid van de Raad van Commissarissen bij de Rabobank Noordenveld West Groningen. Eerder bekleedde ze diverse managementfuncties in de agrarische, biotechnologische, farmaceutische en leisure industrie. Lisette is lid van de Raad van Toezicht van de fusieorganisatie DCTerra (MBO/VO). Ze studeerde Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Gerard Bakker, inspecteur-generaal NVWA: ¨Lisette is sinds 2020 directeur van de directie Keuren en lid van mijn directieteam. In beide rollen waardeer ik haar zeer, onze samenwerking ervaar ik als buitengewoon prettig. Onder leiding van Lisette is in de voorbij periode gewerkt aan het programma ‘Keuren Versterkt’ gericht op de doorontwikkeling van deze directie. Dat deed en doet ze samen met haar team op uitstekende wijze. Aan de vooravond van de splitsing Keuren ben ik blij dat Lisette als kwartiermaker/beoogd directeur Slachttoezicht haar goede werk voor de NVWA voortzet. Ik wens haar veel succes en kijk ook in deze functie uit naar het vervolg van onze samenwerking.¨

Lisette de Ruigh: ¨Ik vind het een eer om mijn belangrijke taak in de herziening van het stelsel van Keuren en Toezicht te kunnen voortzetten in mijn rol als directeur Slachttoezicht. Er gebeurt veel in deze sector, wat naast stevig toezicht ook vraagt dat we ons toezicht mee ontwikkelen met de bewegingen in de sector. Het maatschappelijk belang van voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn is groot. Als dierenarts ben ik er trots op, op deze wijze mijn bijdrage te kunnen leveren.¨

Vanwege het belang van de continuïteit, de complexe inhoud en het behoud van kennis, is er in overleg met de inspecteur-generaal NVWA en DGABD voor gekozen om Lisette de Ruigh in deze functie te benoemen en de vacature niet open te stellen.