Jurgen Baidenmann directeur Operatie bij het directoraat-generaal Toeslagen

Jurgen Baidenmann is met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 benoemd tot directeur Operatie bij de directie Toeslagen van het directoraat-generaal Toeslagen bij het ministerie van Financiën.

Jurgen Baidenmann

Het directoraat-generaal Toeslagen (DG Toeslagen) zorgt ervoor dat vitale voorzieningen als wonen, medische zorg en zorg voor kinderen voor burgers betaalbaar zijn door middel van toeslagen. Deze taak omvat meer dan alleen het bepalen van het recht op en de hoogte van toeslagen; het draait om het aansturen van massale processen, het controleren van de rechtmatigheid en het verlenen van dienstverlening met waar nodig persoonlijk maatwerk. De organisatie maakt hierbij een ingrijpende transitie door, waarbij de burger centraal staat in alles wat het DG Toeslagen doet. 

Als directeur Operatie is Jurgen verantwoordelijk voor de integrale sturing van alle burgerprocessen binnen de transitie naar denken vanuit de burger en de opgave om te werken in de actualiteit. Jurgen geeft leiding aan zes afdelingshoofden en voert bij maatschappelijke ontwikkelingen, knelpunten of tegenstellingen veelal direct overleg met het maatschappelijke veld om tot oplossingen te komen.

Jurgen heeft ruime managementervaring opgedaan in verschillende lijnfuncties bij het directoraat-generaal Belastingdienst en het directoraat-generaal Toeslagen. Sinds november 2022 vervult hij de functie van Chief Operating Officer bij de directie Toeslagen en is hij verantwoordelijk voor de continuïteit en doorontwikkeling van de operatie van de directie Toeslagen en de afstemming met, regie op en monitoring van de ketenpartners. Deze ervaring komt hem goed van pas in de nieuwe functie van directeur Operatie. Jurgen heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht.

Coert Kleijwegt, algemeen directeur Toeslagen : “Ik ben blij met de benoeming van Jurgen. Hij heeft zich in het afgelopen jaar sterk ontwikkeld in onder andere visievorming en beleidsbeïnvloeding. Ik heb er alle vertrouwen in dat zijn gedrevenheid, betrokkenheid op de inhoud en verbindend vermogen binnen en buiten de organisatie blijft bijdragen aan ons doel om de dienstverlening voor burgers verder te verbeteren en ook de handhaving adequaat vorm te geven.”

Jurgen Baidenmann : “Ik vind het een eer om mijn werk binnen de directie Toeslagen vanuit deze nieuwe functie voort te kunnen zetten. De afgelopen jaren hebben we samen met onze ketenpartners hard gewerkt aan het verbeteren van de operatie. Miljoenen mensen ontvangen maandelijks één of meerdere toeslagen, waarmee voorzieningen zoals wonen, kinderopvang en medische zorg voor hen betaalbaar blijven. Door ons werk steeds een beetje beter te doen, zorgen we ervoor dat mensen eerder weten waar ze aan toe zijn en  krijgen waar ze recht op hebben. Hiermee bieden we meer zekerheid over hun financiële situatie. De komende jaren maken we werk van het verhogen van die financiële zekerheid en het verder verbeteren van onze dienstverlening. Ik zie ernaar uit om dit samen met alle collega’s binnen de directie en keten Toeslagen vorm te geven.”

De benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Deze vacature was niet opengesteld, want er was snel iemand nodig en de organisatie had al een geschikte kandidaat.