Daniëlle Govaerts directeur Informatie & Technologie en Innovatie bij het Defensie Ondersteuningscommando

Daniëlle Govaerts is vanaf 1 februari 2024 directeur Informatie & Technologie en Innovatie bij het Defensie Ondersteuningscommando bij het ministerie van Defensie. Ook is zij daar vanaf die datum de decentrale Chief Information Officer. Het gaat om nieuwe functies. Danielle Govaerts is nieuw bij Defensie.

Danielle Govaerts

In de directie Informatie & Technologie en Innovatie (I&I) worden bij de staf Defensie Ondersteuningscommando (Dosco) bestaande en nieuwe capaciteiten gebundeld op het gebied van informatie. De directie voert de regie over de ingezette veranderingen. Het CIO-office is hier onderdeel van. Hierin zitten specialisten op het gebied van cyber, data, informatievoorziening, informatiehuishouding en informatieplanning.

Danielle Govaerts geeft leiding over zowel de directie I&I als het decentrale CIO-office. Zij wordt verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van een effectieve digitale strategie voor Dosco. Ook het realiseren van de doelstellingen van Dosco op het gebied van informatietechnologie behoort tot haar taken.

Elk defensieonderdeel heeft al of krijgt op termijn een Chief Information Officer (D-CIO). Deze functie moet bijdragen aan de doelstelling van Defensie om uit te groeien naar een informatiegestuurde, technologisch hoogwaardige krijgsmacht.

Plaatsvervangend Commandant Dosco generaal-majoor Menno Kersbergen: “Daniëlle kan als ‘dedicated’ decentrale CIO meer focus en versnelling aanbrengen in de ingezette koers van Dosco. Haar bestuurlijke ervaring, praktische kennis en enthousiasme om zich in te mogen zetten voor Defensie, zijn daarbij een grote pre.”

Danielle Govaerts: “Onze vrijheid en veiligheid, fysiek en digitaal, zijn een groot goed die het beschermen waard zijn. Ik werk vanuit de overtuiging dat samenwerken de manier is om waarde te creëren voor organisaties en onze samenleving. Het gebruik van technologische mogelijkheden kan hierbij het verschil maken.”

Danielle Govaerts werkt al 20 jaar op het snijvlak van organisatie en ICT binnen de overheid. Tijdens haar loopbaan deed zij brede ervaring op met het opzetten van een (IT) governance, strategische vraagstukken op het gebied van ICT en informatievoorziening, verandermanagement en organisatieontwikkeling. Govaerts is nu nog directeur voor de Gemeenschappelijke Regeling Regionale ICT-Dienst Utrecht (RID). Deze levert ICT- en integrale veiligheidsdiensten aan 2.200 eindgebruikers van 7 organisaties. Ze ondersteunen gezamenlijk zo’n 220.000 burgers.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft het ministerie van Defensie ondersteund bij de werving. De vacature is breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.