Tanaquil Arduin directeur Informatie en Programmeren, tevens Chief Information Officer bij Inspectie Leefomgeving en Transport

Tanaquil Arduin wordt vanaf 1 april 2024 directeur Informatie en Programmeren, tevens Chief Information Officer (IenP/CIO) bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Beeld: ©Quintin van der Blonk

De ILT is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met 1.600 medewerkers werkt de ILT dagelijks aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen.

Met haar benoeming tot directeur IenP/CIO wordt Tanaquil de spil in een grote ontwikkelopgave voor het ICT-landschap, innovatie en gebruik van data. Zij wordt verantwoordelijk voor de inhoudelijke kaderstelling en prioriteitsstelling en het gebruik van informatie over risico’s voor toezicht, toezichtstrategieën en de strategische programmering van het toezicht. Daarnaast wordt Tanaquil verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en het gebruik van ICT en de informatiepositie van de ILT.

De directeur IenP/CIO heeft een eigen managementteam en geeft indirect leiding aan 5 afdelingen: Strategische Producten en Kennis, Programmaontwikkeling- en Advies, Data en Analyse, ICT en het Innovatie- en Datalab.

Mattheus Wassenaar, Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport: “Ik heb Tanaquil in de sollicitatieprocedure leren kennen als een zeer ervaren en ambitieuze leider die de afgelopen jaren op een verbindende en aansprekende wijze leiding heeft gegeven aan het informatiegestuurd werken bij de gemeente Den Haag. Ze brengt daarmee kwaliteiten in die aansluiten bij de opgave die we bij de ILT hebben. Ik verheug me enorm op de samenwerking met Tanaquil.”

Tanaquil Arduin: “Ik vind het een enorme eer om als directeur IenP/CIO een bijdrage te mogen leveren aan de complexe, maatschappelijke opgaven van de ILT. Het leggen van de verbinding met de burger in het brede speelveld van de ILT en het leveren van betrouwbare informatie door gebruik van technologie, digitale middelen en data is een prachtige uitdaging waar ik me graag sterk voor maak. Ik kijk dan ook erg uit naar de samenwerking met Mattheus en de andere collega’s van de ILT en het kerndepartement van het ministerie van IenW.”

Tanaquil werkt op dit moment als Chief Data Officer bij de Gemeente Den Haag en manager van het Expertisecentrum Data en AI. Zij is tevens Lid Raad van Toezicht/Raad van Commissarissen bij Schuldenknooppunt. Hiervoor was zij manager cybersecurity en data-analyse bij Logius en was zij managing consultant bij Capgemini Consulting. Daarvoor werkte zij als manager in de tech sector.

Tanaquil studeerde Informatiemanagement en Vertaalwetenschap Frans en Spaans (met specialisatie informatica) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast behaalde zij nog een Master of Public Administration aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van IenW ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.