Chris Mels regiodirecteur Douane Breda

Chris Mels per 1 maart 2024 benoemd tot regiodirecteur Douane Breda bij het ministerie van Financiën.

Chris Mels

Douane Breda is een moderne handhavingsorganisatie die 24/7 toezicht houdt op het grensoverschrijdend goederenverkeer van en naar Nederland, en daarmee de Europese Unie. Douane Breda draagt met 800 trotse professionals bij aan de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse bevolking en de inwoners van Europa en levert een bijdrage aan de Nederlandse schatkist en de inkomsten van de Europese Unie. De volumegroei, ondermijningsbestrijding en de hoeveelheid douaneklanten en de uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijke onderwerpen in de opgave.

Het verzorgingsgebied van Douane Breda betreft de westelijke helft van Brabant, Zeeland en Rotterdam (althans de daar gevestigde importeurs, exporteurs en expediteurs). In de regio worden processen rondom klantmanagement, fysiek toezicht en aangiftebehandeling uitgevoerd. Douane Breda werkt samen met diverse externe partners, zoals met de havenbedrijven Moerdijk en North Sea Ports, het bedrijfsleven en andere handhavende diensten. Daarnaast is er intensieve samenwerking met diverse gemeenten in de regio, de Politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Koninklijke Marechaussee.

Chris Mels: “Ik vind het een eer om nu als regiodirecteur van Douane Breda aan de slag te gaan en werkzaam te blijven in deze regio. De regio heeft een zeer gevarieerd werkpakket waarin alle hoofdprocessen van de Douane en een aantal belangrijke landelijke taken worden uitgevoerd. De ruim 800 medewerkers die werkzaam zijn in deze regio leveren een zeer belangrijke bijdrage aan de doelen van de Douane en dus aan de maatschappij. De komende jaren zijn op z’n minst uitdagend te noemen vanwege de personele opgave door uitstroom en ook instroom van nieuwe medewerkers die we goed op willen leiden, onze voortdurende inzet tegen de ondermijnende criminaliteit, de veranderende besturing en de komst van nieuwe taken en wetgeving. Ik zet mij dan ook vol in om deze ambitieuze doelen te realiseren in een fijne, weerbare en veilige werkomgeving.”

Wim Hoogendoorn, directeur Operaties Douane: “Ik ben erg blij met de benoeming van Chris als Regiodirecteur Douaneregio Breda. Chris is hiervoor de juiste man op de juiste plek. Niet alleen omdat hij veel kennis en uitgebreide ervaring met de verschillende Douaneprocessen heeft maar ook vanwege zijn persoonlijkheid. Chris is uiterst mensgericht en daarnaast ook resultaatgericht, precies de combinatie die we nodig hebben in de verdere ontwikkeling van de regio Breda en de directie Operaties binnen de Douane. Chris gaat hier zeker een belangrijke rol in spelen.”

Drs. ing. C.J.M.M. (Chris) Mels is sinds 2005 werkzaam bij de Douane. Hij startte zijn douaneloopbaan als scheikundige in het Douane Laboratorium. Daarna had hij aansluitend diverse leidinggevende functies binnen verschillende processen bij de Douane in diverse regio’s. Chris Mels is sinds september 2022 werkzaam als plaatsvervangend regiodirecteur bij Douane Breda. Chris studeerde Hoger Laboratorium Onderwijs aan de Hogeschool Zeeland. Aansluitend studeerde hij Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Douane ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.