Rosa van Erkelens afdelingshoofd Klantbehandeling bij de Belastingdienst

Rosa van Erkelens is per 15 april 2024 benoemd tot afdelingshoofd Klantbehandeling bij de directie Midden- en Kleinbedrijf bij het directoraat-generaal Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Rosa van Erkelens

De directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van circa 3,1 miljoen entiteiten die vallen onder de noemer midden- en kleinbedrijf. De directie MKB levert een bijdrage aan de missie van de Belastingdienst en geeft invulling aan de uitvoerings- en toezichtstrategie van de Belastingdienst. MKB streeft ernaar dat bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende acties van de Belastingdienst.

De landelijke afdeling klantbehandeling vormt de schakel tussen de theoretische inzichten over belastingheffing en de uitvoeringspraktijk. Dat doet zij op basis van wetenschappelijke inzichten zoals die zijn vastgelegd in beleidstheorieën in combinatie met gerichte data-analyses. De afdeling coördineert daarnaast de contacten met fiscaal dienstverleners, het intensieve toezicht en de externe overheidssamenwerking. Verder biedt de afdeling expertise en ondersteuning bij vragen van MKB-locaties over de klantbehandeling.

Naast de dagelijkse aansturing zal het afdelingshoofd de besturing verder inrichten en de werkzaamheden intern en extern organiseren. Dit moet eraan bijdragen dat ondernemers aan de fiscale verplichtingen kunnen voldoen en medewerkers alles tot hun beschikking hebben voor de juiste klantbehandeling.

Rosa heeft leidinggevende ervaring opgedaan binnen en buiten de Belastingdienst. Zowel in het primaire proces als bedrijfsvoering en ICT. In haar managementrollen was zij verantwoordelijk voor het opzetten, inrichten en aansturen van diverse werkprocessen. Ze kan goed complexe vraagstukken en krachtenvelden overzien. Rosa studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. 

Robbert Veldhuizen, directeur klantbehandeling: ”De afdeling Klantbehandeling staat aan de basis van alle keuzes in de uitvoering en handhaving van de directie MKB. Ik ben blij dat Rosa met al haar ervaring in verschillende managementrollen binnen de overheid hier leiding aan gaat geven. Rosa kent de Belastingdienst goed. Binnen onze mooie en complexe organisatie heeft ze in samenwerking met anderen resultaatgericht gewerkt aan het herstel van vertrouwen in de Belastingdienst. Er is nog veel werk te doen. Ik kijk ernaar uit dat samen met Rosa aan te pakken.”

Rosa van Erkelens: “Ik ben energiek en gedreven en zorg ervoor dat ik de dingen met aandacht en zorgvuldigheid kan doen. Dat betekent telkens weer bewust kiezen waar de prioriteiten liggen. In mijn aanpak ga ik voor resultaat èn voor het creëren van een fijne werkomgeving. Een heldere koers vind ik belangrijk, zodat eenieder zich daaraan kan verbinden en een herkenbare bijdrage kan leveren.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Belastingdienst ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.