Michel Groothuizen voorzitter Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit

Michel Groothuizen start op 1 juli 2024 als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit. Hij volgt René Jansen op.

Michel Groothuizen

De Kansspelautoriteit (Ksa) is de onafhankelijke toezichthouder op de markt voor de kansspelen. Veilig spelen, daar staat de Ksa voor. Ze zet zich in voor het beschermen van consumenten, het voorkomen van kansspelverslaving en het bestrijden van illegaliteit en criminaliteit. 

De Ksa is een zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Justitie en Veiligheid en voert in opdracht van de minister van Rechtsbescherming het Nederlandse kansspelbeleid uit.

Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal JenV: “Met Michel krijgt de Ksa een nieuwe leidinggevende met een zeer brede bestuurlijke ervaring en bovendien kennis van het betreffende onderwerp. Dat is ook noodzakelijk omdat de ontwikkelingen rondom kansspelen niet stilstaan en aandacht zullen blijven vragen. Ik kijk uit naar de samenwerking met Michel.”

Michel Groothuizen: “Oude liefde roest niet. Vanaf 2007 was ik als beleidsdirecteur onder meer belast met het kansspeldossier. Een van mijn taken was het tot stand brengen van de Kansspelautoriteit. Dat lukte in 2012. We waren toen ook al een paar jaar bezig met nieuwe wetgeving om online gok-aanbod in goede banen te leiden. Het heeft toen nog bijna 10 jaar geduurd voordat de wet die dat moest regelen ook echt in werking trad. Ik was toen al lang weg. Maar ik vind het een prachtige uitdaging om in deze tijd op een maatschappelijk verantwoorde manier te zorgen voor veilige kansspelen en negatieve gevolgen, zoals gokverslaving, tegen te gaan.”

Michel Groothuizen is inmiddels ruim vier jaar als plaatsvervangend directeur-generaal lid van de hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Hij was eerder onder andere algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie, en daarvoor op het bestuursdepartement van JenV beleidsdirecteur en directeur FEZ. Hij is daarnaast al 15 jaar raadsheer plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden. Michel is jurist en bestuurskundige. Op het departement was hij onder andere verantwoordelijk voor de totstandbrenging van de Kansspelautoriteit in 2012, het veld waar hij nu naar terugkeert.

Dit is geen benoeming op een ABD-functie, maar deze is wel tot stand gekomen met een procedure vergelijkbaar met die voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en de Ksa en het ministerie van JenV ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.