Marcel de Graaf directeur Mensen, Middelen en Communicatie bij Dienst Toeslagen

Marcel de Graaf is met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 benoemd tot directeur Mensen, Middelen en Communicatie bij Dienst Toeslagen bij het ministerie van Financiën.

Marcel de Graaf

Dienst Toeslagen zorgt ervoor dat vitale voorzieningen als wonen, medische zorg en zorg voor kinderen voor burgers betaalbaar zijn door middel van toeslagen. Deze taak omvat meer dan alleen het bepalen van het recht op en de hoogte van toeslagen; het draait om het aansturen van massale processen, het controleren van de rechtmatigheid, het verlenen van dienstverlening met waar nodig persoonlijk maatwerk. De organisatie maakt hierbij een ingrijpende transitie door, waarbij de burger centraal staat in alles wat de Dienst Toeslagen doet.

Als directeur Mensen, Middelen en Communicatie is Marcel verantwoordelijk voor een directie die rijksbreed en departementaal beleid doorvertaalt en toepasbaar maakt voor Dienst Toeslagen, zodat management en medewerkers hun werkzaamheden zo optimaal mogelijk kunnen doen. De focus ligt hierbij op de veranderopgave om door te ontwikkelen tot een lerende organisatie met een sterke drijfveer gericht op de best mogelijke dienstverlening voor burgers, met een effectieve en efficiënte inzet van de beschikbare mensen en middelen om de doelstellingen van Dienst Toeslagen te kunnen realiseren.

Marcel heeft verschillende managementfuncties vervuld bij de ministeries van OCW, Justitie en Financiën. In de periode januari 2023 tot juni 2023 werden alle bedrijfsvoeringsactiviteiten van de Dienst Toeslagen bij Marcel belegd. Sinds juli heeft hij als waarnemend directeur de volledige verantwoordelijkheid voor de directie Mensen, Middelen en Communicatie en heeft hij zichtbare resultaten geboekt om de veranderopgave verder te brengen. Marcel heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ditte Hak, directeur-generaal Dienst Toeslagen: “"Ik ben blij dat Marcel zijn goede werk voor Dienst Toeslagen officieel voortzet als directeur Mensen, Middelen en Communicatie. Hij heeft in de afgelopen periode laten zien continu gericht te zijn op de omvangrijke transitie van de Dienst Toeslagen, zoals in het licht van de doorontwikkeling van de Herstelorganisatie, en de belangrijke veranderopgave om een lerende organisatie te worden met een sterke drijfveer gericht op de best mogelijke dienstverlening voor burgers, met een effectieve en efficiënte inzet van mensen, middelen en communicatie.”

Marcel de Graaf : “Het gaf me de afgelopen jaren voldoening om samen met anderen Dienst Toeslagen te veranderen van alleen een efficiënte uitvoeringsorganisatie naar een maatschappelijk dienstverlener. Het effect van ons harde werken voor dat doel wordt zowel voor de medewerkers als voor de burgers steeds zichtbaarder. En daar blijf ik me als directeur Mensen, Middelen en Communicatie graag voor inzetten.”

De benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. Deze vacature is niet opengesteld omdat de oude functie en nieuwe functie zijn samengevoegd en er was al sprake van een geschikte waarnemende kandidaat.