Natalie Speet plv. directeur Financieel Economische Zaken/hoofd Begroting, Kaderstelling en Beleidseffectiviteit bij JenV

Natalie Speet wordt met ingang van 1 april 2024 plaatsvervangend directeur Financieel Economische Zaken/hoofd Begroting, Kaderstelling en Beleidseffectiviteit bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Natalie Speet

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een omvangrijke organisatie die bestaat uit het bestuursdepartement en een groot aantal (zelfstandige) taakorganisaties. De directie Financieel Economische Zaken (DFEZ) maakt als concerncontroller onderdeel uit van het bestuursdepartement en vervult de rol van financieel-economisch geweten van de verschillende directoraten-generaal. DFEZ plant en coördineert het proces van begroting tot verantwoording, beheert de financiële infrastructuur en is verantwoordelijk voor de evaluatie en ontwikkeling van sturingsinstrumenten. DFEZ zet zich in voor een rechtmatige, doelmatige en doeltreffende toewijzing en besteding van publieke middelen. DFEZ is de financieel-economisch adviseur van de politieke en ambtelijke leiding. Naar buiten treedt DFEZ veelal op als onderhandelaar met het ministerie van Financiën. Ook fungeert DFEZ als centraal contactpunt voor de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer.

Michael Beltman, directeur Financieel Economische zaken: “We zijn blij dat Natalie onze directie komt versterken. Ik ben ervan overtuigd dat zij met haar kennis en ervaring, maar ook met haar enthousiasme en drive een goede bijdrage zal leveren aan de verdere ontwikkeling van FEZ en de verschillende uitdagingen waar we voor staan. Variërend van het in goede banen leiden van de diverse financiële uitdagingen die er al zijn en ook ongetwijfeld nog aan komen, tot het verder verbeteren van het data-gedreven werken en de bestuurlijke informatievoorziening.”

Natalie Speet: “Ik zie er enorm naar uit om aan de slag te gaan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid staat voor mij voor de rechtsbescherming van Nederland en voor veilig samenleven met elkaar. Bij FEZ komen financiën, beleid en uitvoering samen. Met mijn achtergrond in beleid en wetgeving, in de wetenschap en in de uitvoering, lijkt het mij fantastisch om mij in te mogen zetten voor JenV en te zorgen voor zorgvuldige financiële besluitvorming, uiteraard samen met partijen binnen en buiten het ministerie. De gesprekken die ik heb gevoerd met de gedreven en betrokken collega’s enthousiasmeerden mij nog meer."

Dr. mr. N. (Natalie) G.H. Speet is op dit moment hoofd Fiscale Rechtsbeginselen en Invordering bij het DG Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën. Zij vervulde daarvoor verschillende (leidinggevende) functies bij het ministerie van Financiën en bij de Belastingdienst. Ook was ze universitair hoofddocent en opleidingsdirecteur BSc Fiscale Economie bij de Universiteit van Amsterdam. Natalie deed een (post) master Accountancy & Auditing aan Nyenrode Business Universiteit, een master Fiscaal recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is gepromoveerd op de renteaftrek en de financiering van ondernemingen aan de Universiteit van Amsterdam.

De benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.